~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* Διαδικτυακή Περιοδική Έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Ύπαιθρο και τους ανθρώπους που ζουν από τα αγαθά της * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
email: kepeme@gmail.com ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης
Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης - [* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *]

!!!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Τέλος στη ζωή του έδωσε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος, ο οποίος έδινε εδώ και καιρό μάχη με τον καρκίνο.

Το ζήτημα της ευθανασίας  έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τα –αναφαίρετα- δικαιώματά του πάνω στο σώμα του και την ζωή του.
ImageHandler 1Ο θάνατος του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της ευθανασίας.
Ο όρος ευθανασία δημιουργήθηκε απ' τον Άγγλο φιλόσοφο Φράνσις Μπέικον, ο οποίος έγραψε ότι «το έργο της ιατρικής είναι η αποκατάσταση της υγείας και η καταπράυνση των πόνων, όχι μόνο όταν η καταπράυνση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία, αλλά και όταν μπορεί να εξασφαλίσει έναν εύκολο και γαλήνιο θάνατο». Το ζήτημα τηςευθανασίας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «μοντέρνο» καθώς φαίνεται να έχει απασχολήσει και τους αρχαίους φιλοσόφους, με το ηθικό ζήτημα του καλού θανάτου να εμφανίζεται στα έργα του Σωκράτη, τουΑριστοτέλη και του Πλάτωνα.
Το ζήτημα της ευθανασίας  έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τα –αναφαίρετα- δικαιώματά του πάνω στο σώμα του και την ζωή του.
Όσο αφορά στην ελληνική κοινωνία, δεν φαίνεται ακόμη  ώριμη να δεχτεί και να ρυθμίσει ένα τόσο αμφιλεγόμενο ζήτημα. Η προσκόλληση στη θρησκεία αλλά και κάποια κοινωνικά και ηθικά στερεότυπα αποτελούν εμπόδια στο να αποδεχτεί η κοινωνία τα οφέλη και την κατά περιπτώσεις αναγκαιότητα της ευθανασίας.
Ωστόσο, όσο σοβαρά κι αν είναι τα διλήμματα  ηθικό-κοινωνικού χαρακτήρα που θέτει το ζήτημα της ευθανασίας, πρέπει να σταθμιστούν κάποιοι παράγοντες και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Μια εξελιγμένη κοινωνία θα πρέπει να αναγνωρίζει και κατ` επέκταση να σέβεται την αρχή της αυτονομίας, την αρχή της αυτοδιάθεσης του ατόμου κι άλλες προσωπικές ελευθερίες.
Προσωπικά – και λόγω των δικών μου σοβαροτάτων προβλημάτων υγείας - τάσσομαι ανεπιφύλακτα ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ. Γιατί πιστεύω πως όταν μια μάχη είναι εξ ορισμού χαμένη δεν υπάρχει λόγος να την δώσει κανείς. Κι ακόμη δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ταλαιπωρεί ψυχικά και σωματικά τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους στενούς φίλους, χωρίς καμία προοπτική, χωρίς καμία ελπίδα.
Είναι όμορφο να «φεύγει» κανείς ήσυχα και ανώδυνα.
Γι αυτό τιμώ τον Αλέξανδρο Βέλιο για το θάρρος του, την επιμονή του και την αξιοπρέπειά του
Καλό σου ταξίδι Αλέξανδρε!!
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΚΟΛΛΙΑΣ
«Το μαθαίνω το Σεπτέμβριο. Είχα κάποια συμπτώματα οργανικά, πάω κάνω τις εξετάσεις μου και μου λένε έχεις έναν όγκο ήδη πολύ προχωρημένο. Ξεκινάω μια σειρά από χημειοθεραπείες. Αναζητούμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για χειρουργείο, δεν υπάρχει. Ο δεύτερος κύκλος χημειοθεραπείας δείχνει ότι ο όγκος είναι πιο ισχυρός από τα φάρμακα και αυτή τη στιγμή δεν παίρνει καν χημειοθεραπεία. Άρα αυτή τη στιγμή είμαι αφημένος στην ενέργεια και στις αντοχές του οργανισμού μου οι οποίες προφανώς δεν είναι και ανεξάντλητες. Ο ηπατολόγος μου έχει πει για 2-3 μήνες(…) Στην πραγματικότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνω μια μάχη η οποία για να το πούμε νηφάλια και πολύ ήρεμα, έχει αποδειχθεί άνιση. Αυτή τη στιγμή στην ουσία δεν δίνω καμία μάχη, απλά περιμένω. Αν θα περιμένω ελπίζοντας να τελειώσω ειρηνικά σε 2-3 μήνες ή 5-6 μήνες, αυτό μόνο ο οργανισμός μου και τα αποθέματα ενέργειας μπορούν να μου το πούνε», είχε πει ο Αλέξανδρος Βέλιος τον περασμένο Ιούνιο σε τηλεοπτική εκπομπή, περιγράφοντας την περιπέτεια της υγείας του.
Ο ίδιος είχε δηλώσει δημόσια πως θα προχωρούσε ο ίδιος ευθανασία, προτού τον «συνθλίψει» ο καρκίνος. Όπως είχε δηλώσει σκόπευε να υποβληθεί σε ευθανασία στη Ζυρίχη, επέλεξε ωστόσο να γράψει μόνος του το τέλος, καταφεύγοντας στη λύση της μη υποβοηθούμενης ευθανασίας.
«Για μένα από την 1η Σεπτεμβρίου, ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα. Δεν θα φτάσει το τέλος του Σεπτέμβρη για να φύγω, αλλά αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα... Οι θεράποντες γιατροί  μου είπαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της ζωής μου. Τελικά δεν θα πάω για ευθανασία στο εξωτερικό για δικούς μου προσωπικούς λόγους. Νομίζω όμως ότι θα πετύχω να φύγω με τους δικούς  μου όρους και στο δικό μου πλαίσιο αξιοπρέπειας», είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό.
Η σύζυγός του το έγραψε στο Facebook: «Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου!».
Ο Αλέξανδρος Βέλλιος πέθανε το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 63 ετών. Ο γνωστός δημοσιογράφος έδωσε χθες τέλος στη ζωή του, με μη υποβοηθούμενη ευθανασία.
 Πριν πεθάνει άφησε δύο επιστολές. Στη μια έκανε αναφορά για το πως επιθυμούσε να γίνει η κηδεία του και στην άλλη ανακοίνωνε ο ίδιος το θάνατό του. Και οι δύο επιστολές είναι ιδιόχειρες για να μην αμφισβητηθεί το περιεχόμενό τους από κανέναν.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στο Α΄ νεκροταφείο. 
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
4170dee403d22c0384d24955484075dc

7c516abbfdfafdf1bbd023d38924f486

______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου