~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* Διαδικτυακή Περιοδική Έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Ύπαιθρο και τους ανθρώπους που ζουν από τα αγαθά της * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
email: kepeme@gmail.com ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης
Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης - [* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *]

!!!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ και η σημασία τους για τον καπιταλισμό // Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων στο πλαίσιο ενός καπιταλιστικού συστήματος;

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα φαίνεται να ξεκινούν νωρίτερα. Από νωρίς το Νοέμβρη πια εμφανίζονται στις βιτρίνες τα ψεύτικα πλαστικά δέντρα, τα στολίδια και τα λαμπιόνια. Κι ενώ τα Χριστούγεννα στοχεύουν να αποτελέσουν μια «μαγική στιγμή», συχνά είναι απίστευτα αγχωτική περίοδος για πολλούς, και συχνά βλέπουμε οικογένειες να συγκρούονται και να τσακώνονται καθώς όλοι εξαναγκάζονται να είναι μαζί, ώστε να περάσουν υποχρεωτικά καλά.
Αυτή η εποχή του χρόνου είναι επίσης ιδιαίτερα πιεστική για τις γυναίκες. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση, που τις ωθούν να πάνε για ψώνια, να είναι αυτές οι οποίες θα φροντίσουν ώστε «τα Χριστούγεννα θα είναι υπέροχα», είναι ένας ιδεολογικός βομβαρδισμός που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις βαθιά ριζωμένες νοοτροπίες σχετικά με το ρόλο των γυναικών. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η εποχή των Χριστουγέννων περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια, τη φιλοξενία και το μαγείρεμα τα οποία φυσικά σχετίζονται κυρίως με τις γυναίκες.
Το ετήσιο τελετουργικό των Χριστουγέννων είναι σημαντικό για τον καπιταλισμό - είναι συνήθως μια εξαιρετικά κερδοφόρα περίοδος για το λιανικό εμπόριο. Οι άνθρωποι ξοδεύουν πολλά τα Χριστούγεννα, συνήθως πολλά περισσότερο από ό, τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά, όχι μόνο για τα δώρα αλλά και για τα τρόφιμα και το αλκοόλ, καθώς και για τις μεταφορές από και προς τα συγγενικά σπίτια.
Οι οθόνες της τηλεόρασης γεμίζουν με χριστουγεννιάτικες διαφήμισεις, προπαγανδίζοντας την προφανή ανάγκη να αγοράσεις κάτι, και περισσότερο απ 'όλα τα ηλεκτρονικά, τα είδη ένδυσης, τα παιχνίδια - τα πιο δημοφιλή δώρα των Χριστουγέννων. Η εορταστική αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη δρομολογηθεί.
Τρία σημεία ορίζουν συγκεκριμένα το «εορταστικό κλίμα» της σεζόν: οι διαφημίσεις και η εμπορευματοποίηση, τα ψώνια και οι δαπάνες, καθώς και η αύξηση των εσόδων για τη δυτική οικονομία. Δεδομένα και στοιχεία από την «Capgemini»* και την «Interactive Media in Retail Group (IMRG)», μια νέα ένωση για την βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου που αφορά το λιανικό εμπόριο μέσω ίντερνετ, αποκαλύπτουν ότι το 2015, οι Βρετανοί λιανοπωλητές κέρδισαν πάνω από 24 δισεκατομμύρια £ (περίπου 30 δις $) μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, περισσότερα από ό, τι το σύνολο του ΑΕΠ των χωρών,όπως το Νεπάλ ή η Ονδούρα. Αυτή η μανιακή τάση για δαπάνες, συνδέεται με την διαφήμιση και την αύξηση του καταναλωτισμού που προωθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλα πλέον και από τα social media.
Οι διάσημες ημέρες εκπτώσεων των ΗΠΑ, γνωστές ως «Black Friday» και «Cyber Monday», έχουν διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα και η περίοδος μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι οι πιο φρενήρεις καταναλωτικές περίοδοι όλου του έτους. 
Κατά τη διάρκεια του εκπτωτικού Σαββατοκύριακου του περασμένου έτους, οι Βρετανοί καταναλωτές ξόδεψαν το επιβλητικό ποσό των 3,3 δισεκατομμύριων £ (4.160 εκατομμύρια$). Υπήρξε μαζική είσοδος ανθρώπων στο διαδίκτυο για να ψωνίσουν κατά την διάρκεια της «Cyber Monday», δαπανώντας £ 968.000.000 εκείνη την ημέρα μόνο, προκαλώντας μάλιστα την κατάρρευση των ιστοσελίδων που ανήκουν σε μεγάλους λιανοπωλητές, ανάμεσα τους οι Argos, Tesco και John Lewis.

Ξεκινώντας ως η προσωποποίηση του «πνεύματος των Χριστουγέννων», τον 16ο αιώνα, ο Άγιος Βασίλης στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με ένα άλλο παραμύθι , αυτό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ήταν ένας Έλληνας επίσκοπος που υποτίθεται ότι έστελνε μοναχές για να δώσουν δώρα στους φτωχούς και προμήθευε τους ναυτικούς με φθηνά δώρα για οικογένειές τους.
Σήμερα ο Πατέρας των Χριστουγέννων είναι η μεγαλύτερη μασκότ που θα μπορούσε να έχει η βιομηχανία παιχνιδιών - ένα τελετουργικό του καταναλωτισμού - μεταμφιεσμένος με χαρούμενη διάθεση, βαθιά συνδεδεμένος με τις πολιτιστικές παραδόσεις δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Θα πρέπει επίσης να αναλογιστούμε γιατί, παρά το ότι ο Πατέρας των Χριστουγέννων δίνει δώρα μόνο στα καλά παιδιά, φαίνεται ότι τα πλουσιότερα παίρνουν πάντα τα καλύτερα δώρα.

Παράλληλα η εικόνα των χαρούμενων ξωτικών, που φτιάχνουν τα δώρα στο εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και συμβάλλει στο να κρύβονται από τα μάτια μας οι συνθήκες των εργαζομένων στα εργοστάσια που φτιάχνουν όσα με τόσο ενθουσιασμό αγοράζουμε. Περίπου το 80 τοις εκατό των παιχνιδιών παγκοσμίως κατασκευάζονται στην Κίνα, σχεδόν κάθε δημοφιλές παιδικό παιχνίδι φέρει την ετικέτα «made in China». Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πολύ πριν ακουστούν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα πολυκατάστημα της Δύσης, αυτά τα «ξωτικά» που είναι στην πραγματικότητα αληθινοί Κινέζοι εργάτες, αναγκάζονται να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, ώστε να παράξουν εκατομμύρια προϊόντα, έτοιμα να φτάσουν στα καταστήματα της Δύσης για την περίοδο των εορτών.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κινεζικά εργοστάσια παιχνιδιών εξυπηρετούν μια αγορά αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών (3,53 δισεκατομμύρια $) το χρόνο, και παρόλα αυτά οι μεγάλες μάρκες για τις οποίες κατασκευάζονται αυτά τα προϊόντα – ανάμεσά τους η Lego και η Disney - πληρώνουν τα εργοστάσια μόνο ένα ελάχιστο μέρος της τιμής που τα πουλάνε τα καταστήματα, με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δαπάνες να μην αντικατοπτρίζονται καν στην τιμή των εν λόγω παιχνιδιών. Η εκμετάλλευση είναι ο μόνος όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει επαρκώς το φαινόμενο αυτό.

Φυσικά, τα κάτεργα εργασίας δεν περιορίζονται στα παιχνίδια, αλλά περιλαμβάνουν και τα προϊόντα ηλεκτρονικής και ένδυσης. Στην κορυφή της λίστας επιθυμιών για τα Χριστούγεννα είναι τα γκάτζετ της Apple, της Amazon και της Samsung, εταιρείες που έχουν βρεθεί όλες να είναι συνένοχες σε παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων εντός των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Η Samsung έχει δεχτεί κριτική για την έκθεση των εργαζομένων της σε τοξικές χημικές ουσίες και για την πολιτική της να μην επιτρέπει την δημιουργία εργατικών σωματείων στην Ασία, παράλληλα η Apple έχει κατηγορηθεί για τις σκληρές εργασιακές συνθήκες που αναγκάζουν τους εργαζόμενους στις αλυσίδες εφοδιασμού της, να οδηγούνται στην αυτοκτονία. Τα ορυκτά από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποτελούν περισσότερο από το 50 τοις εκατό των υλικών που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα της.
Για να ανταπεξέλθουν σ’αυτές τις απαιτήσεις, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπομείνουν απάνθρωπη μεταχείριση, να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες για ανήθικα χαμηλούς μισθούς, σε ανασφαλείς συνθήκες, ν’ αντιμετωπίζουν λεκτικές, και συχνά σωματικές ή σεξουαλικές κακοποίησεις. Όλα σε πλήρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Αυτή είναι η εξαντλητική μονότονη ζωή που υπομένουν εκατομμύρια εργαζόμενοι εργοστασίων σε όλο τον κόσμο, για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών την περίοδο των Χριστουγέννων.
Επιχειρήματα πως τα κάτεργα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των γυναικών που εργάζονται σε εργοστάσια, ή αυξάνουν το εισόδημα ατόμων που προηγουμένως ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης, αδυνατούν να αποδεχθούν μία σκληρή πραγματικότητα: σε ορισμένα μέρη τα σκλαβοπάζαρα εργασίας είναι παρόμοια με τη δουλεία. 
Από την άλλη πλευρά, η εγκατάλειψη (το μποϊκοτάζ) της παγκόσμιας βιομηχανίας με στόχο την αγορά προϊόντων από τις τοπικές αγορές ή η απλή παραδοχή της ύπαρξης των σκλαβοπάζαρων ως απλά μια αναγκαστική επιλογή για να βγει κανείς από την απόλυτη φτώχεια, στην ουσία οδηγεί στην εγκατάλειψη των εργαζομένων στον παγκόσμιο Νότο. Πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να εργαστούν σε εργοστάσια-κάτεργα επειδή δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις για να κερδίσουν τα προς το ζην.
Είναι η δομή που αφήνει τους εργαζόμενους με φτωχές «επιλογές», εάν υπάρχουν, που πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Η γνήσια συμμετοχή των εργαζομένων παραμένει το κλειδί για την πραγματική πρόοδο στον αγώνα για την κατάργηση των κατέργων στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ως καταναλωτές, η καλύτερη προσέγγιση για την αδικία είναι η υποστήριξη της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, η ενίσχυση της αντίστασης από τους ίδιους τους εργαζόμενους, και η παροχή ευκαιριών για να ακουστεί η φωνή τους, υποστηρίζοντας εκστρατείες για καλύτερους μισθούς και συνθήκες, παρά την συχνά αργή και σταδιακή τους πρόοδο.
Οι ισχύοντες νόμοι που απαγορεύουν τα κάτεργα εργασίας στο εσωτερικό των χωρών είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικοί, δεν εφαρμόζονται επαρκώς και πολύ συχνά καταστρατηγούνται ή αγνοούνται. Η απουσία αποτελεσματικής πολιτικής δράσης και νομικών πλαισίων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την απουσία κυρώσεων εναντίον αυτών των καταχρήσεων, αντιπροσωπεύει την κρατική συνενοχή και την παραμέληση της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό αφορά τα κράτη που αποτελούν τις χώρες κατασκευής των προϊόντων, και τα κράτη που επωφελούνται από τις εισαγωγές. Έτσι, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις είναι από κοινού οι απόλυτα υπεύθυνοι. Η διατήρηση των κατέργων αντανακλά άμεσα την αποτυχία της συλλογικής παγκόσμιας ευθύνης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ανθρώπων του κόσμου.

Ο καταναλωτισμός των Χριστουγέννων αναμφίβολα τροφοδοτεί τα κάτεργα εργασίας, αλλά το να επιρρίπτουμε σκληρές ευθύνες και το φταίξιμο για το γεγονός αυτό μόνο στους καταναλωτές είναι λάθος, μας οδηγεί στην παλιά παγίδα του να κατηγορούμε άτομα για ένα πρόβλημα που είναι τελικά συστημικό. Για πολλούς καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τη στασιμότητα ή τη μείωση των μισθών τους και την αύξηση των τιμών των προϊόντων, τα mainstream προϊόντα είναι οι περισσότερο, αν όχι οι μόνο, προσιτές επιλογές. Προϊόντα όπως το Fairphone είναι ακριβά, και δεν υπάρχουν τέτοιες εναλλακτικές λύσεις για τα κοινά laptop ή desktop.
Πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στην αριστερά επικρίνουν αυτό που βλέπουν ως μια καταναλωτική κουλτούρα που μας έχει αφήσει απαθείς και χωρίς κρίση. Πράγματι, η ιδέα ότι αναγκαστικά συμμετέχουμε στο καπιταλιστικό σύστημα, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή του «απρόσεκτου καταναλωτισμού» είναι δημοφιλής. Η ιδέα ξεκίνησε με ανθρώπους όπως ο Daniel Bell και ο Theodor Adorno στη δεκαετία του 1950 και του '60 οι οποίοι υποστήριξαν, ότι η οικονομική ανάπτυξη δημιουργούσε μια «μετα-πολιτική» κοινωνία όπου οι ταξικές αντιθέσεις και οι αγώνες μειώνονταν. Ήταν μια περίοδος πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης, και η απαρχή της ιδέας ότι κάθε επόμενη γενιά θα είναι σε καλύτερη θέση από ό, τι η προηγούμενη.

Αλλά ολόκληρη η καταναλωτική κουλτούρα που ζούμε σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της αύξησης των μισθών μετά τον πόλεμο και των φθηνών καταναλωτικών δανείων που τα αφεντικά χρησιμοποίησαν στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης για να δώσουν στο σύστημά τους μια τεράστια ώθηση. Η πτώση των τιμών και οι φθηνές πιστώσεις ενθάρρυναν τις δαπάνες των καταναλωτών, επιτρέποντας σε εκατομμύρια «να επενδύσουν» στο σύστημα, και να αισθάνονται ότι έχουν ένα μερίδιο στον καπιταλισμό.
Σήμερα όμως, οι μισθοί μειώνονται και η πίστωση είναι ένα βάρος γύρω από το λαιμό μας - πολλοί από εμάς δεν θα είναι σε θέση να έχουν το βιοτικό επίπεδο που είχαν οι γονείς μας, ή ακόμα και οι παππούδες μας. Υπό αυτή την έννοια, ακόμη και αν είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο ενεργοί στη σοσιαλιστική πολιτική αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του καταναλωτισμού. Οι άνθρωποι δεν είναι λιγότερο πολιτικά ενεργοί, επειδή έχουν καταναλώσει περισσότερο, είναι λιγότερο πολιτικά ενεργοί επειδή αισθάνονται ότι η ζωή τους έχει βελτιωθεί κάπως με το ισχύον σύστημα - γιατί να το ανατρέψουν; Η αυξημένη κατανάλωση είναι ένα υποπροϊόν αυτού, όχι η αιτία του.

Ήταν ο Γερμανός μαρξιστής Walter Benjamin, που εξέτασε το ρόλο του «καταναλωτισμού» στο πώς οι άρχουσες ελίτ τάξεις προσπαθούν να πλάσουν τις προοπτικές μας για τη ζωή. Αλλά το να είμαστε πλημμυρισμένοι με καταναλωτικά εμπορεύματα δημιουργεί επίσης ένα πρόβλημα για την κυρίαρχη ιδεολογία, γιατί μας υπόσχεται μια ικανοποίηση που σπάνια μπορούμε να επιτύχουμε. Δεν μπορούμε ποτέ να αγοράσουμε όλα τα πράγματα που μας λένε ότι πρέπει να θέλουμε .
Αυτή η απογοήτευση, το χάσμα μεταξύ του τι έχουν υποσχεθεί και του τι είναι δυνατόν ν’αποκτηθεί για τους περισσότερους ανθρώπους ανοίγει ένα χώρο, που μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί, εάν συνδεθεί περισσότερο με μια αντι-καπιταλιστική κριτική – παρά μόνο με την αίσθηση της απάθειας προς την πολιτική δράση.
Στο πλαίσιο του αγώνα για την ανθρώπινη χειραφέτηση πρέπει να είμαστε επικριτικοί με τον τρόπο, που η περίοδος των Χριστουγέννων χειραγωγείται από τους καπιταλιστές για το δικό τους όφελος και ενισχύει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Δεν υπάρχει καμία κρυστάλλινη σφαίρα που μπορούμε να κοιτάξουμε για να πάρουμε μια εικόνα του πώς θα είναι η ζωή μετά τον καπιταλισμό. Αλλά μια κοινωνία που αντικαθιστά τον καπιταλισμό αναγκαστικά θα είναι μια που θα βασίζεται στην αφαίρεση της εκμετάλλευσης που είναι η βάση του καπιταλισμού. Ο τερματισμός της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και η αφαίρεση της λογικής του κέρδους θα ανατρέψει την φτώχεια στο σπίτι και την αποξένωση στο χώρο εργασίας.
Θα ήταν μια κοινωνία προσανατολισμένη προς την οργάνωση των παραγωγικών προσπαθειών της ανθρωπότητας, για να λύσει τα προβλήματα της στέγασης, της εκπαίδευσης και της καταπίεσης, αντί να παράγει μαζικό πλούτο για μερικά άτομα. Θα ήταν ένας κόσμος οδηγούμενος από την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και τη συλλογική δράση και όχι τον εγωισμό, τον ατομικισμό και την απληστία.

(*Γαλλική πολυεθνική εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο συμβουλευτικές εταιρείες στον τομέα του Managment των επιχειρήσεων.)

Επιμέλεια, μετάφραση : Σύλβια Βαρνάβα

...

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Το αγροτικό κίνημα σε νέους αγώνες

φωτό αρχείου | MotionTeam/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Την πρόθεσή τους να κλείσουν τους δρόμους στις 23 Ιανουαρίου εξετάζουν οι αγρότες με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα, να τονίζει πως πως τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα στα μπλόκα, αλλά και σε κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αθήνα.
Στη σημερινή Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στη Λάρισα με πάνω από 100 αντιπροσώπους Συλλόγων και επιτροπών αγώνα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα τους και να σχεδιάσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Το συνεπές αγροτικό κίνημα θα διαμορφώσει κλίμα, ώστε να υπάρξουν αγώνες», δήλωσε ο Βαγγέλης Μπούτας τονίζοντας παράλληλα πως σε αυτό τον αγώνα «δεν αποκλείεται κανένας που συμφωνεί με το πλαίσιο πάλης που έχουμε και το οποίο βρίσκεται σε κατεύθυνση εναντίωσης στην κυβέρνηση την Ε.Ε και το κεφάλαιο», ενώ χαρακτήρισε «ψέματα» τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση για το φορολογικό το ασφαλιστικό, αλλά και το εισόδημα των αγροτών.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας σχολίασε, μεταξύ άλλων, και τις δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, πως το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι αγρότης θα είναι αυτός που έχει 100% εισόδημα από την αγροτική δουλειά. Ο Βαγγέλης Μπούτας είπε πως αν συμβεί αυτό «ούτε 100 χιλιάδες δεν θα μείνουν οι αγρότες στην Ελλάδα», καλώντας την κυβέρνηση να αναρωτηθεί «αν ο αγροτικός κόσμος μειωθεί σε 100 χιλιάδες, θα μπορέσει η χώρα να πάρει τις χρηματοδοτήσεις που λέει κυβέρνηση;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
107 εκατ. ευρώ για 100.000 αγρότες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ε ΙΔΗΣ Ε ΙΣ Για την Δευτέρα (28-11-16): 1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά (συμπερι...

διαβάστε όλες τις προβλέψεις για τον καιρό στο: https://meteorologikon.blogspot.gr/

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΟΜΠΑΜΑ: Πληρώστε το ΝΑΤΟ, ξεπουλήστε ότι απέμεινε, αποκλείστε τη Ρωσία...




Του Δημήτρη Μηλάκα // Στο "Ποντίκι" (*)

Ποιο ακριβώς και πόσο θα κοστίσει το νταραβέρι της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα θα το μάθουμε όσο περνούν οι βδομάδες και οι μήνες όταν θα καθίσει η σκόνη των δηλώσεων και των φιλοφρονήσεων. Από τις δημόσιες δηλώσεις του πάντως, το μήνυμα είναι σαφές και κωδικοποιημένο: πληρώστε (το 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ), πουλήστε («μεταρρυθμίζοντας» δηλαδή ξεπουλώντας ό,τι έχει απομείνει) και αποκλείστε (από τις σχέσεις σας όποιους οι ΗΠΑ δεν γουστάρουν, στη προκειμένη περίπτωση τη Ρωσία).
Αυτό είναι το άμεσο κόστος που πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να μπορεί να «πουλήσει» στο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι την «υποστήριξη» του Ομπάμα για το χρέος. Από την πλευρά του , ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει ότι ακόμα και οι υποσχέσεις του ως πλανητάρχη πρέπει να πληρώνονται πανάκριβα για όποιον θέλει να τις ακούσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο (απερχόμενος) Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό την υποστήριξή του για το χρέος. Αυτή την υποστήριξη – χωρίς κανένα όμως αποτέλεσμα – την παρείχε ο πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Τώρα, αυτή η υπόσχεση μένει να δούμε αν θα μεταβιβαστεί ως δέσμευση στην επόμενη αμερικανική διοίκηση του Τραμπ…
Το κόστος της υπόσχεσης του Ομπάμα για τις ΗΠΑ είναι, προφανώς μηδαμινό. Για την Ελλάδα ωστόσο οι αμερικανικές υποσχέσεις κοστίζουν πανάκριβα.
1. Καταρχήν η αναφορά του Ομπάμα για την ελληνική προθυμία να καταβάλει την συνδρομή της (2% του ΑΕΠ) στο ΝΑΤΟ την ίδια στιγμή που η διαλυμένη της οικονομία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε γάζες στα νοσοκομεία, δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από την «αγοραία» υπενθύμιση του Αμερικανού «προστάτη» ότι η «προστασία» του κοστίζει σε χρήμα.
2. Η αμερικανική επιμονή στις «μεταρρυθμίσεις» δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από την υπενθύμιση του ενδιαφέροντος του αμερικανικού κεφαλαίου για το μεγάλο φαγοπότι των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων τομέων (ενέργεια, δίκτυα) της ελληνικής οικονομίας
3. Η αναφορά του Ομπάμα στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας προφανώς υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι δεμένη χειροπόδαρα στο αμερικανικό άρμα συμφερόντων
Κατά τα λοιπά: Είναι γνωστές οι αμερικανικές απόψεις για το Κυπριακό, οι Αμερικανοί άλλωστε ήταν οι ανάδοχοι του σχεδίου Ανάν και της τρέχουσας παραλλαγής του που οδηγεί στην νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Όσο για τα ελληνοτουρκικά; Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που βρίσκονται μετά την κρίση των Ιμίων σε μόνιμη «διαμεσολάβηση» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στη βάση της αμερικανικής συγγραφής Συμφωνίας της Μαδρίτης, όπου η ελληνική κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είχε αναγνωρίσει τα «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο».
Κατόπιν όλων αυτών, και αναμένοντας τη νέα αμερικανική διοίκηση μπορούμε ίσως να διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη σχετική με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα.
– Δεν θα μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αν κάποια στιγμή βρεθούν χρήματα για κάποιες παραγγελίες που θα κατευθυνθούν σε αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.
– Δε θα είναι έκπληξη η εμφάνιση Αμερικανών επενδυτών στο ψητό της «ενέργειας».
– Καμία έκπληξη, επίσης, δεν θα πρέπει να προκαλέσει το γεγονός ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με χώρες όπως η Ρωσία ή το Ιράν θα περνάνε πρώτα από το μικροσκόπιο της Ουάσιγκτον, για να μην πούμε της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Πανάκριβη τελικά αποδεικνύεται η υπόσχεση του Ομπάμα για αμερικανική υποστήριξη στην μείωση του ελληνικού χρέους, δεν νομίζετε;
______________

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΑΤΣΗΣ - 31 Χρόνια στα Βουνά, για τον Κτηνοτρόφο από την Πρέβεζα

"Είχαμε τη Δωδώνη εδώ, αλλά, όπως πήγαν τα πράγματα, έφυγα..."


Ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά 31 ολόκληρα χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία ο Σπύρος Λιάτσης,που ανδρώθηκε μέσα στα ζώα και, παίρνοντας τα πρώτα 30 «τσάτσικα» (ελεύθερης βοσκής) γελάδια, σήμερα διαθέτει 150 αγελάδες και 300 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής.«Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα... χέρια μου χιλιάδες ζώα», δήλωσε στην εφημερίδα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ» ο κ. Λιάτσης για να προσθέσει: «Τώρα τα πάμε όπου βρίσκουμε λιβάδια. Στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στον Πεντάλοφο, στα Γρεβενά. 
Τα πρόβατα τα κρατάω εδώ, στο Καναλάκι και στα γύρω χωριά, στο Σταυροχώρι, στον Μεσοπόταμο». Η μεγάλη αγωνία είναι κάθε φορά το γάλα. «Είχαμε τη Δωδώνη εδώ, αλλά, όπως πήγαν τα πράγματα, έφυγα. Ευτυχώς, τώρα και για μένα και για τους άλλους κτηνοτρόφους υπάρχει η Ήπειρος. Πάλι καλά.Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι όπως παλιότερα. Τώρα πια “παίζει” μεταξύ 80-90 λεπτών το πρόβειο, ενώ κάποτε ήταν στο 1,05 ευρώ». 

Λόγω της εμπειρίας που απέκτησε στις δεκαετίες που πέρασαν, κατάλαβε από πολύ νωρίς την αξία της ζωοτροφής που έπρεπε να χρησιμοποιεί. Ενοικίασε, λοιπόν, χωράφια στον κάμπο του Φαναρίου Πρέβεζας και τα καλλιεργεί μόνος του: «Τις μισές από τις καλλιέργειες τις χρησιμοποιώ για τα ζώα και τις άλλες μισές για να καλύπτω έξοδα», διευκρινίζει στην «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ», προσθέτοντας όμως με νόημα: «Παρότι δεν συμφέρει, το κρατάω όσο μπορώ. Τώρα πια μας υποχρεώνουν να εμφανίζουμε έξοδα. Πρέπει, λοιπόν, να αγοράζω και να κόβω τιμολόγια. Με τις δικές μου ζωοτροφές, τι έξοδα να παρουσιάζω;». Κι αν υπολόγιζε στις καλλιέργειες για να βγάλει κάποια από τα σπασμένα της κτηνοτροφίας, ο καιρός δεν του τα έφερε όπως θα ήθελε.Η κακοκαιρία την άνοιξη του ’16 και οι καταστροφές στο Φανάρι έφεραν τα πάνω κάτω. Όχι μόνο σε αυτόν, αλλά σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν στην περιοχή. «Πληρώνω 2.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Πού είναι όταν τον χρειαζόμαστε;» αναρωτιέται, όπως και όλοι όσοι καλλιεργούν.Ξαναγυρνάει στα ζώα. Αυτά άλλωστε είναι το μεράκι του. 
Ακόμη φοβάται την οζώδη. «Πέρυσι (σ.σ. το 2015), έχασα 30 ζώα λόγω πνευμονίας. Ξέρεις γιατί; Έφερναν κάποιοι ζώα ανεξέλεγκτα από το εξωτερικό και την πληρώσαμε εμείς, τελικά, που σεβόμαστε τους νόμους και τους υπόλοιπους Έλληνες». Τα σκέφτεται και θολώνει. «Ναι, άμα μπορούσα, θα τα παράταγα όλα, αλλά δεν υπάρχει κανείς να αγοράσει ζώα και εγκαταστάσεις που έφτυσα αίμα για να δημιουργήσω. Τα κρατάω, λοιπόν», συμπληρώνει βαρυγκωμώντας, έστω κι αν στη δουλειά πλέον έχει βάλει και τους δυο γιους του. 
Ο ένας, 29 χρονών μηχανολόγος, και ο άλλος 25 που έχει τελειώσει σχολή για κρεοπώλες στη Λάρισα. Κατανοεί πλήρως την αξία της μόρφωσης, της εκπαίδευσης στον δύσκολο τομέα της κτηνοτροφίας, γι’ αυτό, άλλωστε, έσπρωξε τα παιδιά του να πάρουν γνώσεις.Τα 31 χρόνια εμπειρίας στον δύσκολο χώρο της κτηνοτροφίας του δίνουν το δικαίωμα να εκφέρει άποψη. Μια άποψη που έχει μεγάλη αξία για όλους. Ειδικούς και μη. «Ξέρω τι να τους πω, όταν πηγαίνω στην Αθήνα. Πόσο μ’ ακούν, όμως;» αναρωτιέται.

ypaithros.gr

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΒΟΣΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ




ΒΟΣΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ποιμενικός βίος ήταν ο συνηθέστερος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, όπου τα πιο κοινά επαγγέλματα ήταν ο βοσκός και ο αγρότης. Εδώ έχουμε μια μικρή συλλογή φωτογραφιών βοσκών της Ελλάδας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, παρουσιάζοντάς μας επίσης και την χαρακτηριστική φορεσιά τους. Δείτε αρκετές γκραβούρες με φορεσιές βοσκών του 19ου αιώνα στη σειρά βιβλίων Traditional dress of Greece



61f56cc98024dc0b93fa1fdc3e2232af
Βοσκός με το κοπάδι του κάτω από την Ακρόπολη Fred Boissonas 1903-1930
greece2bfrom2bthe2b1910s2b36
Βοσκός από τον Ορχομενό 1910 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b7
Βοσκός στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας 1907 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b29
Βοσκοί προβάτων 1908 πηγή

Ο ποιμενικός βίος ήταν ο συνηθέστερος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, όπου τα πιο κοινά επαγγέλματα ήταν ο βοσκός και ο αγρότης. Εδώ έχουμε μια μικρή συλλογή φωτογραφιών βοσκών της Ελλάδας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, παρουσιάζοντάς μας επίσης και την χαρακτηριστική φορεσιά τους. Δείτε αρκετές γκραβούρες με φορεσιές βοσκών του 19ου αιώνα στη σειρά βιβλίων Traditional dress of Greece



61f56cc98024dc0b93fa1fdc3e2232af
Βοσκός με το κοπάδι του κάτω από την Ακρόπολη Fred Boissonas 1903-1930
greece2bfrom2bthe2b1910s2b36
Βοσκός από τον Ορχομενό 1910 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b7
Βοσκός στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας 1907 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b29
Βοσκοί προβάτων 1908 πηγή
________________
https://greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com/

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα, το Παλιό διαβρώνει και διαφθείρει ολόκληρη την κοινωνία


Σήμερα, το Παλιό πνέει τα λοίσθια, αλλά το Νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Είναι η εποχή των τεράτων. Το Παλιό προσπαθεί να διατηρηθεί και να αναπαραχθεί ενάντια στην δύναμη της Ιστορικής κίνησης. Η νομοτέλεια που το γέννησε κάποτε, αυτή η ίδια δεν το θέλει πια. Για να διατηρηθεί θα πρέπει να διαβρώσει τα πάντα κι επειδή, σήμερα, οι κοινωνικές δυνάμεις που το αντιστρατεύονται είναι ακόμα ανίσχυρες, διαβρώνει και διαφθείρει ολόκληρη την κοινωνία. 
στον Τοιχο 
του Προκόπη Μπίχτα

Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά: Αλώνισμα στου Κουρουνιού....

Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά: Αλώνισμα στου Κουρουνιού....:   Σωτηρης Σωτηροπουλος    ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ Πριν από μερικά χρόνια, οι Κουρουναίοι έκαναν μια εκδήλωση για το παραδοσι...

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Οι Έλληνες κόβουν μέχρι και το γάλα. Τεράστια η πτώση στην κατανάλωση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιαίτερα αρνητική εμφανίζεται εφέτος η εικόνα της αγοράς γάλακτος, σύμφωνα με μετρήσεις εταιρειών κλαδικών ερευνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές καταγράφεται πτώση στην κατανάλωση γάλακτος που λίγο απέχει από την κατάρρευση.
Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, πλέον, σημαντικό τμήμα του πληθυσμού αδυνατεί ακόμη και να αγοράσει ένα τόσο βασικό, υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα χαμηλής τιμής προϊόν. Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016 ο όγκος των πωλήσεων του λευκού γάλακτος (εβαπορέ, παστεριωμένο και υψηλής παστερίωσης) μειώθηκε κατά 16,9% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2015.
Στο δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016 η μείωση του όγκου των πωλήσεων ανήλθε στο 15,4%, και οι Έλληνες καταναλωτές ήπιαν σε αυτό το δωδεκάμηνο 48.000 τόνους λιγότερο γάλα.
Σε αρνητική τροχιά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, βρίσκεται και η αγορά του γιαουρτιού, αλλά η συρρίκνωση της κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο η πτώση του όγκου πωλήσεων ανήλθε στο 7,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 και στο δωδεκάμηνο ανήλθε στο 6,1%. Δηλαδή, οι Έλληνες σε ένα χρόνο κατανάλωσαν περίπου 3.500 τόνους λιγότερο γιαούρτι.
Οι μετρήσεις όμως της αγοράς με βάση την αξία των πωλήσεων είναι ακόμη πιο αρνητικές -τούτο βέβαια εξηγείται από το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα προσφορών επί της τιμής, γεγονός το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερο τζίρο.
Η αγορά λοιπόν του γάλακτος συρρικνώθηκε κατά 16,7% στο εννεάμηνο και κατά 15,2% στο δωδεκάμηνο και αντιστοίχως του γιαουρτιού κατά 7,8% και 6,6%, ενώ φαίνεται να διασώζεται η αγορά των τυροκομικών προϊόντων, η πτώση της οποίας είναι χαμηλότερη του 3% τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς την αξία των πωλήσεων.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας έχασαν συνολικά σε ένα χρόνο περί τα 56 εκατ. ευρώ από την αγορά του γάλακτος, περί τα 16 εκατ. ευρώ από την αγορά του γιαουρτιού και περί τα 13 εκατ. ευρώ από την αγορά των τυροκομικών προϊόντων.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ένας από τους λόγους που η αγορά του παστεριωμένου και του υψηλής παστερίωσης γάλακτος εμφανίζει υψηλές απώλειες στην αξία των πωλήσεων είναι η εμπορική πολιτική που ακολουθούσε για πολύ καιρό η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία πωλούσε όλα τα προϊόντα αυτών των κατηγοριών προς 99 λεπτά το λίτρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με αποτέλεσμα να πουλά περίπου το 65% των συνολικών ποσοτήτων γάλακτος που διακινούνταν μέσω των σούπερ μάρκετ.
Συνολικά πάντως η γαλακτοβιομηχανία στο διάστημα Σεπτέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016 απώλεσε περί τα 85 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας δεκάδες μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις είναι προφανές το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ παράλληλα εφέτος ο όμιλος της Φάγε αποσύρθηκε από την αγορά του γάλακτος και η FrieslandCampiba Hellas ΑΕ, από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου και με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανέστειλε την παραγωγή του γάλακτος «Εκλεκτό» διότι ήταν ένα ακριβό προϊόν και είχε χαμηλή κατανάλωση.
Βέβαια η προαναφερόμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των τιμών παραγωγού και την συνακόλουθη κρίση της κτηνοτροφίας.





Το νόημα μιας φάρσας - Εκλογές στις ΗΠΑ


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2016

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*
"Αποκτήσαμε την εμπειρία, χάσαμε το νόημα"
Τόμας 'Ελιοτ, Τέσσερα Κουαρτέτα


Χωρίς αμφιβολία, το ανθρώπινο Γένος αντιμετωπίζει σήμερα τις μεγαλύτερες απειλές στην ιστορία του
- την προοπτική μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής του κλίματος και του όλου οικοσυστήματος
- την πιθανότητα, που πάλι αυξάνεται, μιας μείζονος πυρηνικής ανάφλεξης
- μια κοινωνική κατάσταση όπου το μακράν μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας ζει σε κατάσταση ενίοτε χειρότερη και από αυτή που ζούσε πριν από 500 χρόνια
- ένας πολύ περιορισμένος αριθμός υπερμεγέθων διεθνών τραπεζών, πολυεθνικών, κρατικών και "ιδιωτικών" υπηρεσιών και συσσωματώσεων, έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη και αναπτύσσονται όπως ο καρκίνος
Για πρώτη επίσης φορά στην Ιστορία, οι ανθρώπινες παραγωγικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο που μπορούν να καλύψουν τις "εύλογες" ανάγκες όλων των ανθρώπων και να τους επιτρέψουν μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά ταυτόχρονα, οι ανισότητες έχουν φτάσει στο απόλυτο ιστορικό τους μάξιμουμ.
Επίσης για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι εξαιρετικά ολιγάριθμες ομάδες που ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας, του χρήματος και της γνώσης, είναι στην πορεία προς την απόκτηση της τεχνολογικής δυνατότητας να επιβάλουν μια ολοκληρωτική τάξη, που θα' κανε τον Χίτλερ να μοιάζει με μικρό παιδί, με αλχημιστή συγκρινόμενο με σύγχρονο χημικό.
'Iσως όμως πιο ανησυχητικά από όλα αυτά τα ήδη πολύ ανησυχητικά "αντικειμενικά" γεγονότα, είναι το επίπεδο του λόγου που εκπέμπουν τα δύο πρόσωπα που επιδιώκουν να γίνουν Πρόεδροι της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, κυβερνήτες της υπερδύναμης, αν όχι του πλανήτη. Δύσκολα θα βρείτε στις προσβολές που ανταλλάσσουν καθημερινά έστω και μια αξιοσημείωτη ιδέα για το πως θα αντιμετωπίσουν τις τόσο σημαντικές, "υπαρξιακές" προκλήσεις απέναντι στη χώρα τους και στον κόσμο. 
Τα λόγια και οι ιδέες έχουν σημασία, ακόμα κι αν είναι εσφαλμένες ή ψεύτικες, όπως και η απουσία τους έχει σημασία. Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η Συνείδηση καθυστερεί εν σχέση με το Είναι. Αλλά και το αντίστροφο είναι αλήθεια. Οι ιδέες - ή η απουσία τους - συνιστά σαφή ένδειξη που πάει μια κοινωνία, τι διαλέγει να καταλάβει και τι να αγνοήσει, ποιές αλήθειες χρειάζεται και ποιές αυταπάτες της αρέσουν.
Ο αιώνας μας ξεκίνησε ως "αιώνας των καταστροφών". Παραδοσιακοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, λιγότερο παραδοσιακοί στην Ευρώπη, όπως αυτός που κατέστρεψε την Ελλάδα, πυρηνικές καταστροφές όπως στην Φουκουσίμα (μια καταστροφή που οφείλεται στην υποταγή της πυρηνικής βιομηχανίας στις προτεραιότητες μιας άρρωστης κοινωνίας εν γένει και του χρήματος ειδικά, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν, σε μεγάλη έκταση, αποκρυβεί).
Ζούμε το "τέλος της ελπίδας", καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση ή κατάρρευση όλα τα μεγάλα σχέδια της νεώτερης εποχής που υπόσχονταν να κάνουν τους Ανθρώπους υποκείμενα της Ιστορίας τους (Διαφωτισμός και Δημοκρατία, Σοσιαλισμός, η τυφλή πίστη στα αυτόματα κοινωνικά οφέλη της Επιστήμης, Ψυχανάλυση). Στην Ανατολή κατέρρευσε ο "σοσιαλισμός", στη Δύση αποδομείται καθημερινά ο "καπιταλισμός της ευμάρειας".
Οι ιδέες του κόσμου μας φτιάχτηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την (θετική και αρνητική) επίδραση του Μαρξ, του Φρόιντ και του Αϊνστάιν. Και δεν μοιάζει να υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει ή να τους "ξεπεράσει" (με την έννοια που το' κανε η Νέα εν σχέση με την Παλαιά Διαθήκη, ή η σχετικότητα εν σχέση με τον Νεύτωνα).
Οι άνθρωποι όμως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ελπίδα, ούτε χωρίς νόημα (σχέδιο). Η καταστροφή του πολιτικού λόγου στα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, είναι μια περισσότερο από σαφής ένδειξη για την επιταχυνόμενη αποσύνθεση του σύγχρονου καπιταλισμού. Αν δηλαδή αυτή η λέξη είναι κατάλληλη για κάτι που στην ολοκλήρωσή του μοιάζει περισσότερο με μεταμοντέρνα φεουδαρχία. 'Ένα τέτοιο σύστημα, αν αφεθεί στη φυσική του πορεία, οδηγεί στο τέλος του Ανθρώπου, την καταστροφή του πλανήτη και μια δικτατορία των Μηχανών. Ειδομένη σε μια τέτοια προοπτική, η καταστροφή του νοήματος μπορεί να αναγγέλλει τη δική μας καταστροφή.
Είναι φυσικό, σε μια τέτοια εποχή, νοιώθοντας από ένστικτο τις τρομερές προοπτικές μπροστά τους, οι άνθρωποι να γυρνάνε στις παλιές ταυτότητες, όπως το έθνος και η θρησκεία, ή να προσπαθούν να βρουν νέες ελπίδες (π.χ. το κοινωνικό κίνημα που αποκρυσταλλώθηκε γύρω από τον Σάντερς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας). Προς το παρόν όμως, είναι οι δυνάμεις του "σκότους" που κυριαρχούν στη σκηνή.
Επιστρέφοντας στις αμερικανικές εκλογές τι βλέπουμε; 'Έναν υποψήφιο που αντιπροσωπεύει το τέλος της Λογικής, μία άλλη που αντιπροσωπεύει το τέλος του Συναισθήματος, ενώ και οι δύο τους το τέλος κάθε είδους Ηθικής. Αυτά είναι ακριβώς τα τρία στοιχεία που, όταν συνυπάρχουν, και μόνο όταν συνυπάρχουν, ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από ανθρωπόμορφα τέρατα. (Η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία, που είναι η "μητέρα" της σύγχρονης Ευρώπης, σε ότι αφορά την πολιτική και τις ιδέες, δεν είναι καλύτερη, είναι πιθανώς χειρότερη από ότι στο αμερικανικό κέντρο της παγκόσμιας ισχύος).
Οι χαρακτήρες που κυριαρχούν στην πολιτική τάξη αντανακλούν την αρρώστια του "συστήματος". 'Ίσως αυτή η διαδικασία παρακμής δεν είναι τωρινή, πάει αρκετά πιο πίσω. Αλλά μετά το "τέλος" του Ψυχρού Πολέμου (που δεν τελείωσε άλλωστε) και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φτάνει τώρα στο αποκορύφωμά της σχεδόν σε όλες τις "δυτικές δημοκρατίες", ίσως προαναγγέλλοντας αλλαγή καθεστώτος.
Αξίζει ίσως να διαβάσει κανείς τα σχόλια που δημοσιεύουν δύο κριτικά αμερικανικά περιοδικά, το Nation και το Counterpunch, για το απερίγραπτο debate των Κλίντον και Τραμπ και που προσέφεραν την έμπνευση στον συγγραφέα αυτών των γραμμών. 'Η ίσως, μπορείτε να παραλείψετε τις ειδήσεις και τα σχόλια. Δείτε ξανά τις ταινίες του Στάνλει Κιούμπρικ, ιδίως την τελευταία του. Η μεγαλοφυΐα του θα σας βοηθήσει να διακρίνετε τις δυνάμεις που κυβερνάνε σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο μας και το (μη ανακοινώσιμο) σχέδιο που απεργάζονται γι' αυτόν.
Ο μεγάλος Γάλλος γενετιστής Αλμπέρ Ζακάρ έγραψε ότι "το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κατανόηση της πραγματικότητας, είναι τα όρια της φαντασίας μας".

Σημ. Τα σχόλια μπορείτε να τα βρείτε στις εξής διευθύνσεις:
https://www.thenation.com/article/the-strangest-debate-of-the-weirdest-election-ever/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=DAILY_2016_10_10&utm_term=daily
http://www.counterpunch.org/2016/10/10/

_______________
*Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος - συγγραφέας

Καταιγίδες, μποφόρ και χαλάζι από το βράδυ της Πέμπτης

Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από 20-10-2016 το βράδυ της Πέμπτης με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (23-10-2016) κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Θεσσαλία.
2. Την Παρασκευή (21-10-2016) και το Σάββατο (22-10-2016) πιθανώς πρόσκαιρα η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Ανατολική Στερεά.
3. Από το βράδυ του Σαββάτου (22-10-2016) μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (23-10-2016) πιθανώς η ανατολική νησιώτικη χώρα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

_______________
http://www.irafina.gr/ektakto-deltio-epidinosis-tou-kerou-kategides-mpofor-ke-chalazi-apo-simera-to-vradi/