~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* Διαδικτυακή Περιοδική Έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Ύπαιθρο και τους ανθρώπους που ζουν από τα αγαθά της * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
email: kepeme@gmail.com ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης
Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης - [* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *]

!!!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΑΤΣΗΣ - 31 Χρόνια στα Βουνά, για τον Κτηνοτρόφο από την Πρέβεζα

"Είχαμε τη Δωδώνη εδώ, αλλά, όπως πήγαν τα πράγματα, έφυγα..."


Ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά 31 ολόκληρα χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία ο Σπύρος Λιάτσης,που ανδρώθηκε μέσα στα ζώα και, παίρνοντας τα πρώτα 30 «τσάτσικα» (ελεύθερης βοσκής) γελάδια, σήμερα διαθέτει 150 αγελάδες και 300 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής.«Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα... χέρια μου χιλιάδες ζώα», δήλωσε στην εφημερίδα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ» ο κ. Λιάτσης για να προσθέσει: «Τώρα τα πάμε όπου βρίσκουμε λιβάδια. Στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στον Πεντάλοφο, στα Γρεβενά. 
Τα πρόβατα τα κρατάω εδώ, στο Καναλάκι και στα γύρω χωριά, στο Σταυροχώρι, στον Μεσοπόταμο». Η μεγάλη αγωνία είναι κάθε φορά το γάλα. «Είχαμε τη Δωδώνη εδώ, αλλά, όπως πήγαν τα πράγματα, έφυγα. Ευτυχώς, τώρα και για μένα και για τους άλλους κτηνοτρόφους υπάρχει η Ήπειρος. Πάλι καλά.Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι όπως παλιότερα. Τώρα πια “παίζει” μεταξύ 80-90 λεπτών το πρόβειο, ενώ κάποτε ήταν στο 1,05 ευρώ». 

Λόγω της εμπειρίας που απέκτησε στις δεκαετίες που πέρασαν, κατάλαβε από πολύ νωρίς την αξία της ζωοτροφής που έπρεπε να χρησιμοποιεί. Ενοικίασε, λοιπόν, χωράφια στον κάμπο του Φαναρίου Πρέβεζας και τα καλλιεργεί μόνος του: «Τις μισές από τις καλλιέργειες τις χρησιμοποιώ για τα ζώα και τις άλλες μισές για να καλύπτω έξοδα», διευκρινίζει στην «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ», προσθέτοντας όμως με νόημα: «Παρότι δεν συμφέρει, το κρατάω όσο μπορώ. Τώρα πια μας υποχρεώνουν να εμφανίζουμε έξοδα. Πρέπει, λοιπόν, να αγοράζω και να κόβω τιμολόγια. Με τις δικές μου ζωοτροφές, τι έξοδα να παρουσιάζω;». Κι αν υπολόγιζε στις καλλιέργειες για να βγάλει κάποια από τα σπασμένα της κτηνοτροφίας, ο καιρός δεν του τα έφερε όπως θα ήθελε.Η κακοκαιρία την άνοιξη του ’16 και οι καταστροφές στο Φανάρι έφεραν τα πάνω κάτω. Όχι μόνο σε αυτόν, αλλά σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν στην περιοχή. «Πληρώνω 2.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Πού είναι όταν τον χρειαζόμαστε;» αναρωτιέται, όπως και όλοι όσοι καλλιεργούν.Ξαναγυρνάει στα ζώα. Αυτά άλλωστε είναι το μεράκι του. 
Ακόμη φοβάται την οζώδη. «Πέρυσι (σ.σ. το 2015), έχασα 30 ζώα λόγω πνευμονίας. Ξέρεις γιατί; Έφερναν κάποιοι ζώα ανεξέλεγκτα από το εξωτερικό και την πληρώσαμε εμείς, τελικά, που σεβόμαστε τους νόμους και τους υπόλοιπους Έλληνες». Τα σκέφτεται και θολώνει. «Ναι, άμα μπορούσα, θα τα παράταγα όλα, αλλά δεν υπάρχει κανείς να αγοράσει ζώα και εγκαταστάσεις που έφτυσα αίμα για να δημιουργήσω. Τα κρατάω, λοιπόν», συμπληρώνει βαρυγκωμώντας, έστω κι αν στη δουλειά πλέον έχει βάλει και τους δυο γιους του. 
Ο ένας, 29 χρονών μηχανολόγος, και ο άλλος 25 που έχει τελειώσει σχολή για κρεοπώλες στη Λάρισα. Κατανοεί πλήρως την αξία της μόρφωσης, της εκπαίδευσης στον δύσκολο τομέα της κτηνοτροφίας, γι’ αυτό, άλλωστε, έσπρωξε τα παιδιά του να πάρουν γνώσεις.Τα 31 χρόνια εμπειρίας στον δύσκολο χώρο της κτηνοτροφίας του δίνουν το δικαίωμα να εκφέρει άποψη. Μια άποψη που έχει μεγάλη αξία για όλους. Ειδικούς και μη. «Ξέρω τι να τους πω, όταν πηγαίνω στην Αθήνα. Πόσο μ’ ακούν, όμως;» αναρωτιέται.

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου