Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο)
του
Κώστα Νικολάου*
Πάνω από 10.000 μέλη διαφόρων σχημάτων συνεργατισμού έστειλαν 84 εκπροσώπους τους στην Πανελλαδική Συνάντηση συνεργατικών εγχειρημάτων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα στις 18 και 19 Μαρτίου 2017.
Η συνάντηση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας 23 συνεργατικών εγχειρημάτων από όλη την Ελλάδα, που συνεδρίασαν τον Ιούνιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη και απηύθυναν δημόσιο κάλεσμα για την πανελλαδική συνάντηση με σκοπό τη δικτύωση, την κοινωνική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη των συνεργατικών εγχειρημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ετσι, στην Καρδίτσα συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών αγροτικών, γυναικείων, καταναλωτικών, αστικών, εργαζομένων, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ), περιφερειακών και τοπικών συνεργατικών δικτύων, καθώς και άλλων συνεργατικών εγχειρημάτων.
Η συνάντηση περιελάμβανε δύο θεματικές συνεδριάσεις: για το πλαίσιο και το οργανωτικό σχήμα της δικτύωσης. Ολοι οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων σχημάτων είχαν εξίσου τον λόγο στις δύο θεματικές ενότητες, χωρίς να υπάρχουν κεντρικές εισηγήσεις.
Η διαδικασία δρομολογήθηκε έτσι ώστε τόσο το πλαίσιο όσο και το οργανωτικό σχήμα της δικτύωσης να συνδιαμορφωθεί «από τα κάτω», δηλαδή, από τα μέλη όλων των εγχειρημάτων που συμμετέχουν στην πανελλαδική συνάντηση.
Η πρώτη συνεδρίαση αφορούσε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα συνεργατικά εγχειρήματα στην προσπάθεια βιωσιμότητας και ανάπτυξής τους, τις ανάγκες τους και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Την αναζήτηση, δηλαδή, για το πώς τα συνεργατικά εγχειρήματα μπορούν να διαμορφώσουν «από τα κάτω» μια κοινή στρατηγική και να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες μορφές σχημάτων ΚΑΛΟ, με στόχο την παραγωγή πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων για όλους.
Αναφέρθηκαν οι ήδη υπάρχουσες διαφόρων θεσμικών μορφών δικτυώσεις: ενώσεις, δίκτυα, φόρουμ σε κλαδικό ή θεματικό επίπεδο, αλλά και γεωγραφικά, σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό επίπεδο.
Δράσεις πολύ σημαντικές και αναγκαίο να δημιουργηθούν και άλλες. Παρά όμως τη δυναμική τους, πρόκειται για περιορισμένη δικτύωση, που κατά συνέπεια, έχει περιορισμένη κοινωνική και οικονομική αποτελεσματικότητα.
Αναδείχτηκε ότι η πανελλαδική δικτύωση, η κοινωνική και οικονομική αλληλοϋποστήριξη και αλληλεγγύη των συνεργατικών εγχειρημάτων ΚΑΛΟ αποτελεί πρώτη και άμεση αναγκαιότητα και προτεραιότητα, τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ίδιων των εγχειρημάτων όσο και της ΚΑΛΟ.
Η δεύτερη θεματική συνεδρίαση αφορούσε τη διερεύνηση για το ποια είναι η κατάλληλη πανελλαδική οργανωτική μορφή διαμόρφωσης και υλοποίησης της συνεργασίας και της κοινής στρατηγικής.
Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από το αν είναι αποτελεσματικότερο να δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο ή μια πανελλαδική ένωση συνεργατικών εγχειρημάτων ΚΑΛΟ.
Και αν ναι, τότε με ποια κριτήρια θα συμμετέχουν ως μέλη οι φορείς ΚΑΛΟ; Με τα κριτήρια της υπάρχουσας ελληνικής νομοθεσίας ή της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ή με άλλα;
Σε κάθε περίπτωση, κάθε εγχείρημα διατηρεί την αυτονομία του και την ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική ταυτότητά του. Ολα τα εγχειρήματα θα συνυπάρχουν ισότιμα: κάθε συνεργατικό εγχείρημα θα έχει μία ψήφο ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του.
Η πανελλαδική μορφή δικτύωσης μπορεί να έχει οικονομική, αλλά όχι εμπορική δραστηριότητα. Θα επιδιώκει την προαγωγή και διάδοση των δραστηριοτήτων συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας των μελών της, την ανάπτυξη των αρχών τής ΚΑΛΟ, την υποστήριξη ίδρυσης νέων ή ανάπτυξη των υφιστάμενων φορέων ΚΑΛΟ μέσω δραστηριοτήτων οικονομικής-νομικής-τεχνικής βοήθειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμβουλευτικών υπηρεσιών, επίλυσης διαφορών κ.λπ.
Για τη λυσιτελή διερεύνηση και προώθηση των παραπάνω δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες εργασίας για: α) το θεσμικό πλαίσιο (διατύπωση και διεκδίκηση αλλαγών στην υπάρχουσα νομοθεσία), β) τη νομική μορφή της πανελλαδικής δικτύωσης, γ) χρηματοδοτικά θέματα, δ) θέματα συνεργατικού ανεφοδιασμού (logistics), ε) την οργανωτική υποστήριξη της δικτύωσης.
Ενας επόμενος σταθμός της πανελλαδικής δικτύωσης θα είναι στις 9-11 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα, όπου διοργανώνεται το 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ΚΑΛΟ: «Universe 2017 - Δημοκρατία στην Οικονομία, Χειραφέτηση της Κοινωνίας, Ενδυνάμωση της Αλλαγής».
Θα συμμετέχουν συνεργατικά εγχειρήματα, ομάδες και άνθρωποι που εργάζονται για την προώθηση και ανάπτυξη της ΚΑΛΟ από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση, ανάπτυξη νέων δεσμών και ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών, τεχνογνωσίας και κοινών στρατηγικών ΚΑΛΟ, ενός δυναμικού χώρου όπου οι άνθρωποι οργανώνουν την κοινωνική και οικονομική τους δραστηριότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα. Είναι πλούτος και δύναμη. Οπως στη φύση δεν υπάρχει πουθενά ομοιομορφία, αλλά υπάρχει βιοποικιλότητα, όπως ένα οικοσύστημα θεωρείται πλούσιο όταν έχει μεγάλη βιοποικιλότητα, έτσι και στην ανθρώπινη κοινωνία η ποικιλότητα, η διαφορετικότητα, είναι πλούτος και δύναμη.
Ο κόσμος του συνεργατισμού λέει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ιδιωτική οικονομία της κερδοσκοπίας και στον κρατισμό και ταυτόχρονα, λέει ένα μεγάλο ΝΑΙ με πολλά ΝΑΙ μέσα σ’ αυτό, για έναν καινούργιο κόσμο με πολλούς κόσμους μέσα σ’ αυτόν.
___________
*Συνιδρυτής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, της ΠΡΩΣΚΑΛΟ, του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» και της οργανωτικής ομάδας της Πανελλαδικής Συνάντησης ΚΑΛΟ στην Καρδίτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου