~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
* Διαδικτυακή Περιοδική Έκδοση * με ειδήσεις * άρθρα για την Ύπαιθρο και τους ανθρώπους που ζουν από τα αγαθά της * υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής *
email: kepeme@gmail.com ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης

Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης
Εναλλακτικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης - [* ειδήσεις & κείμενα για την ελληνική κοινωνία * χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για έναν ελεύθερο και σκεπτόμενο πολίτη *]

!!!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμετους φόβους μας

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΑΤΣΗΣ - 31 Χρόνια στα Βουνά, για τον Κτηνοτρόφο από την Πρέβεζα

"Είχαμε τη Δωδώνη εδώ, αλλά, όπως πήγαν τα πράγματα, έφυγα..."


Ούτε πέντε ούτε δέκα, αλλά 31 ολόκληρα χρόνια ασχολείται με την κτηνοτροφία ο Σπύρος Λιάτσης,που ανδρώθηκε μέσα στα ζώα και, παίρνοντας τα πρώτα 30 «τσάτσικα» (ελεύθερης βοσκής) γελάδια, σήμερα διαθέτει 150 αγελάδες και 300 πρόβατα γαλακτοπαραγωγής.«Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα... χέρια μου χιλιάδες ζώα», δήλωσε στην εφημερίδα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ» ο κ. Λιάτσης για να προσθέσει: «Τώρα τα πάμε όπου βρίσκουμε λιβάδια. Στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στον Πεντάλοφο, στα Γρεβενά. 
Τα πρόβατα τα κρατάω εδώ, στο Καναλάκι και στα γύρω χωριά, στο Σταυροχώρι, στον Μεσοπόταμο». Η μεγάλη αγωνία είναι κάθε φορά το γάλα. «Είχαμε τη Δωδώνη εδώ, αλλά, όπως πήγαν τα πράγματα, έφυγα. Ευτυχώς, τώρα και για μένα και για τους άλλους κτηνοτρόφους υπάρχει η Ήπειρος. Πάλι καλά.Οι τιμές, βέβαια, δεν είναι όπως παλιότερα. Τώρα πια “παίζει” μεταξύ 80-90 λεπτών το πρόβειο, ενώ κάποτε ήταν στο 1,05 ευρώ». 

Λόγω της εμπειρίας που απέκτησε στις δεκαετίες που πέρασαν, κατάλαβε από πολύ νωρίς την αξία της ζωοτροφής που έπρεπε να χρησιμοποιεί. Ενοικίασε, λοιπόν, χωράφια στον κάμπο του Φαναρίου Πρέβεζας και τα καλλιεργεί μόνος του: «Τις μισές από τις καλλιέργειες τις χρησιμοποιώ για τα ζώα και τις άλλες μισές για να καλύπτω έξοδα», διευκρινίζει στην «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ», προσθέτοντας όμως με νόημα: «Παρότι δεν συμφέρει, το κρατάω όσο μπορώ. Τώρα πια μας υποχρεώνουν να εμφανίζουμε έξοδα. Πρέπει, λοιπόν, να αγοράζω και να κόβω τιμολόγια. Με τις δικές μου ζωοτροφές, τι έξοδα να παρουσιάζω;». Κι αν υπολόγιζε στις καλλιέργειες για να βγάλει κάποια από τα σπασμένα της κτηνοτροφίας, ο καιρός δεν του τα έφερε όπως θα ήθελε.Η κακοκαιρία την άνοιξη του ’16 και οι καταστροφές στο Φανάρι έφεραν τα πάνω κάτω. Όχι μόνο σε αυτόν, αλλά σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν στην περιοχή. «Πληρώνω 2.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Πού είναι όταν τον χρειαζόμαστε;» αναρωτιέται, όπως και όλοι όσοι καλλιεργούν.Ξαναγυρνάει στα ζώα. Αυτά άλλωστε είναι το μεράκι του. 
Ακόμη φοβάται την οζώδη. «Πέρυσι (σ.σ. το 2015), έχασα 30 ζώα λόγω πνευμονίας. Ξέρεις γιατί; Έφερναν κάποιοι ζώα ανεξέλεγκτα από το εξωτερικό και την πληρώσαμε εμείς, τελικά, που σεβόμαστε τους νόμους και τους υπόλοιπους Έλληνες». Τα σκέφτεται και θολώνει. «Ναι, άμα μπορούσα, θα τα παράταγα όλα, αλλά δεν υπάρχει κανείς να αγοράσει ζώα και εγκαταστάσεις που έφτυσα αίμα για να δημιουργήσω. Τα κρατάω, λοιπόν», συμπληρώνει βαρυγκωμώντας, έστω κι αν στη δουλειά πλέον έχει βάλει και τους δυο γιους του. 
Ο ένας, 29 χρονών μηχανολόγος, και ο άλλος 25 που έχει τελειώσει σχολή για κρεοπώλες στη Λάρισα. Κατανοεί πλήρως την αξία της μόρφωσης, της εκπαίδευσης στον δύσκολο τομέα της κτηνοτροφίας, γι’ αυτό, άλλωστε, έσπρωξε τα παιδιά του να πάρουν γνώσεις.Τα 31 χρόνια εμπειρίας στον δύσκολο χώρο της κτηνοτροφίας του δίνουν το δικαίωμα να εκφέρει άποψη. Μια άποψη που έχει μεγάλη αξία για όλους. Ειδικούς και μη. «Ξέρω τι να τους πω, όταν πηγαίνω στην Αθήνα. Πόσο μ’ ακούν, όμως;» αναρωτιέται.

ypaithros.gr

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

ΒΟΣΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΒΟΣΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 19ΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ποιμενικός βίος ήταν ο συνηθέστερος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, όπου τα πιο κοινά επαγγέλματα ήταν ο βοσκός και ο αγρότης. Εδώ έχουμε μια μικρή συλλογή φωτογραφιών βοσκών της Ελλάδας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, παρουσιάζοντάς μας επίσης και την χαρακτηριστική φορεσιά τους. Δείτε αρκετές γκραβούρες με φορεσιές βοσκών του 19ου αιώνα στη σειρά βιβλίων Traditional dress of Greece61f56cc98024dc0b93fa1fdc3e2232af
Βοσκός με το κοπάδι του κάτω από την Ακρόπολη Fred Boissonas 1903-1930
greece2bfrom2bthe2b1910s2b36
Βοσκός από τον Ορχομενό 1910 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b7
Βοσκός στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας 1907 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b29
Βοσκοί προβάτων 1908 πηγή

Ο ποιμενικός βίος ήταν ο συνηθέστερος στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, όπου τα πιο κοινά επαγγέλματα ήταν ο βοσκός και ο αγρότης. Εδώ έχουμε μια μικρή συλλογή φωτογραφιών βοσκών της Ελλάδας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, που μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, παρουσιάζοντάς μας επίσης και την χαρακτηριστική φορεσιά τους. Δείτε αρκετές γκραβούρες με φορεσιές βοσκών του 19ου αιώνα στη σειρά βιβλίων Traditional dress of Greece61f56cc98024dc0b93fa1fdc3e2232af
Βοσκός με το κοπάδι του κάτω από την Ακρόπολη Fred Boissonas 1903-1930
greece2bfrom2bthe2b1910s2b36
Βοσκός από τον Ορχομενό 1910 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b7
Βοσκός στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας 1907 πηγή
greece2bfrom2bthe2b1910s2b29
Βοσκοί προβάτων 1908 πηγή
________________
https://greekcultureellinikospolitismos.wordpress.com/

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα, το Παλιό διαβρώνει και διαφθείρει ολόκληρη την κοινωνία


Σήμερα, το Παλιό πνέει τα λοίσθια, αλλά το Νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Είναι η εποχή των τεράτων. Το Παλιό προσπαθεί να διατηρηθεί και να αναπαραχθεί ενάντια στην δύναμη της Ιστορικής κίνησης. Η νομοτέλεια που το γέννησε κάποτε, αυτή η ίδια δεν το θέλει πια. Για να διατηρηθεί θα πρέπει να διαβρώσει τα πάντα κι επειδή, σήμερα, οι κοινωνικές δυνάμεις που το αντιστρατεύονται είναι ακόμα ανίσχυρες, διαβρώνει και διαφθείρει ολόκληρη την κοινωνία. 
στον Τοιχο 
του Προκόπη Μπίχτα

Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά: Αλώνισμα στου Κουρουνιού....

Καρύταινα το Τολέδο του Μοριά: Αλώνισμα στου Κουρουνιού....:   Σωτηρης Σωτηροπουλος    ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ Πριν από μερικά χρόνια, οι Κουρουναίοι έκαναν μια εκδήλωση για το παραδοσι...

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Οι Έλληνες κόβουν μέχρι και το γάλα. Τεράστια η πτώση στην κατανάλωση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιδιαίτερα αρνητική εμφανίζεται εφέτος η εικόνα της αγοράς γάλακτος, σύμφωνα με μετρήσεις εταιρειών κλαδικών ερευνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές καταγράφεται πτώση στην κατανάλωση γάλακτος που λίγο απέχει από την κατάρρευση.
Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, πλέον, σημαντικό τμήμα του πληθυσμού αδυνατεί ακόμη και να αγοράσει ένα τόσο βασικό, υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα χαμηλής τιμής προϊόν. Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016 ο όγκος των πωλήσεων του λευκού γάλακτος (εβαπορέ, παστεριωμένο και υψηλής παστερίωσης) μειώθηκε κατά 16,9% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2015.
Στο δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016 η μείωση του όγκου των πωλήσεων ανήλθε στο 15,4%, και οι Έλληνες καταναλωτές ήπιαν σε αυτό το δωδεκάμηνο 48.000 τόνους λιγότερο γάλα.
Σε αρνητική τροχιά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, βρίσκεται και η αγορά του γιαουρτιού, αλλά η συρρίκνωση της κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο η πτώση του όγκου πωλήσεων ανήλθε στο 7,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 και στο δωδεκάμηνο ανήλθε στο 6,1%. Δηλαδή, οι Έλληνες σε ένα χρόνο κατανάλωσαν περίπου 3.500 τόνους λιγότερο γιαούρτι.
Οι μετρήσεις όμως της αγοράς με βάση την αξία των πωλήσεων είναι ακόμη πιο αρνητικές -τούτο βέβαια εξηγείται από το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα προσφορών επί της τιμής, γεγονός το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερο τζίρο.
Η αγορά λοιπόν του γάλακτος συρρικνώθηκε κατά 16,7% στο εννεάμηνο και κατά 15,2% στο δωδεκάμηνο και αντιστοίχως του γιαουρτιού κατά 7,8% και 6,6%, ενώ φαίνεται να διασώζεται η αγορά των τυροκομικών προϊόντων, η πτώση της οποίας είναι χαμηλότερη του 3% τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς την αξία των πωλήσεων.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας έχασαν συνολικά σε ένα χρόνο περί τα 56 εκατ. ευρώ από την αγορά του γάλακτος, περί τα 16 εκατ. ευρώ από την αγορά του γιαουρτιού και περί τα 13 εκατ. ευρώ από την αγορά των τυροκομικών προϊόντων.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως ένας από τους λόγους που η αγορά του παστεριωμένου και του υψηλής παστερίωσης γάλακτος εμφανίζει υψηλές απώλειες στην αξία των πωλήσεων είναι η εμπορική πολιτική που ακολουθούσε για πολύ καιρό η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία πωλούσε όλα τα προϊόντα αυτών των κατηγοριών προς 99 λεπτά το λίτρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με αποτέλεσμα να πουλά περίπου το 65% των συνολικών ποσοτήτων γάλακτος που διακινούνταν μέσω των σούπερ μάρκετ.
Συνολικά πάντως η γαλακτοβιομηχανία στο διάστημα Σεπτέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016 απώλεσε περί τα 85 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας δεκάδες μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις είναι προφανές το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ παράλληλα εφέτος ο όμιλος της Φάγε αποσύρθηκε από την αγορά του γάλακτος και η FrieslandCampiba Hellas ΑΕ, από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου και με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανέστειλε την παραγωγή του γάλακτος «Εκλεκτό» διότι ήταν ένα ακριβό προϊόν και είχε χαμηλή κατανάλωση.
Βέβαια η προαναφερόμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των τιμών παραγωγού και την συνακόλουθη κρίση της κτηνοτροφίας.

Το νόημα μιας φάρσας - Εκλογές στις ΗΠΑ


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2016

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*
"Αποκτήσαμε την εμπειρία, χάσαμε το νόημα"
Τόμας 'Ελιοτ, Τέσσερα Κουαρτέτα


Χωρίς αμφιβολία, το ανθρώπινο Γένος αντιμετωπίζει σήμερα τις μεγαλύτερες απειλές στην ιστορία του
- την προοπτική μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής του κλίματος και του όλου οικοσυστήματος
- την πιθανότητα, που πάλι αυξάνεται, μιας μείζονος πυρηνικής ανάφλεξης
- μια κοινωνική κατάσταση όπου το μακράν μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας ζει σε κατάσταση ενίοτε χειρότερη και από αυτή που ζούσε πριν από 500 χρόνια
- ένας πολύ περιορισμένος αριθμός υπερμεγέθων διεθνών τραπεζών, πολυεθνικών, κρατικών και "ιδιωτικών" υπηρεσιών και συσσωματώσεων, έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη και αναπτύσσονται όπως ο καρκίνος
Για πρώτη επίσης φορά στην Ιστορία, οι ανθρώπινες παραγωγικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε ένα σημείο που μπορούν να καλύψουν τις "εύλογες" ανάγκες όλων των ανθρώπων και να τους επιτρέψουν μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά ταυτόχρονα, οι ανισότητες έχουν φτάσει στο απόλυτο ιστορικό τους μάξιμουμ.
Επίσης για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι εξαιρετικά ολιγάριθμες ομάδες που ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας, του χρήματος και της γνώσης, είναι στην πορεία προς την απόκτηση της τεχνολογικής δυνατότητας να επιβάλουν μια ολοκληρωτική τάξη, που θα' κανε τον Χίτλερ να μοιάζει με μικρό παιδί, με αλχημιστή συγκρινόμενο με σύγχρονο χημικό.
'Iσως όμως πιο ανησυχητικά από όλα αυτά τα ήδη πολύ ανησυχητικά "αντικειμενικά" γεγονότα, είναι το επίπεδο του λόγου που εκπέμπουν τα δύο πρόσωπα που επιδιώκουν να γίνουν Πρόεδροι της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, κυβερνήτες της υπερδύναμης, αν όχι του πλανήτη. Δύσκολα θα βρείτε στις προσβολές που ανταλλάσσουν καθημερινά έστω και μια αξιοσημείωτη ιδέα για το πως θα αντιμετωπίσουν τις τόσο σημαντικές, "υπαρξιακές" προκλήσεις απέναντι στη χώρα τους και στον κόσμο. 
Τα λόγια και οι ιδέες έχουν σημασία, ακόμα κι αν είναι εσφαλμένες ή ψεύτικες, όπως και η απουσία τους έχει σημασία. Ο Καρλ Μαρξ έλεγε ότι η Συνείδηση καθυστερεί εν σχέση με το Είναι. Αλλά και το αντίστροφο είναι αλήθεια. Οι ιδέες - ή η απουσία τους - συνιστά σαφή ένδειξη που πάει μια κοινωνία, τι διαλέγει να καταλάβει και τι να αγνοήσει, ποιές αλήθειες χρειάζεται και ποιές αυταπάτες της αρέσουν.
Ο αιώνας μας ξεκίνησε ως "αιώνας των καταστροφών". Παραδοσιακοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, λιγότερο παραδοσιακοί στην Ευρώπη, όπως αυτός που κατέστρεψε την Ελλάδα, πυρηνικές καταστροφές όπως στην Φουκουσίμα (μια καταστροφή που οφείλεται στην υποταγή της πυρηνικής βιομηχανίας στις προτεραιότητες μιας άρρωστης κοινωνίας εν γένει και του χρήματος ειδικά, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν, σε μεγάλη έκταση, αποκρυβεί).
Ζούμε το "τέλος της ελπίδας", καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση ή κατάρρευση όλα τα μεγάλα σχέδια της νεώτερης εποχής που υπόσχονταν να κάνουν τους Ανθρώπους υποκείμενα της Ιστορίας τους (Διαφωτισμός και Δημοκρατία, Σοσιαλισμός, η τυφλή πίστη στα αυτόματα κοινωνικά οφέλη της Επιστήμης, Ψυχανάλυση). Στην Ανατολή κατέρρευσε ο "σοσιαλισμός", στη Δύση αποδομείται καθημερινά ο "καπιταλισμός της ευμάρειας".
Οι ιδέες του κόσμου μας φτιάχτηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από την (θετική και αρνητική) επίδραση του Μαρξ, του Φρόιντ και του Αϊνστάιν. Και δεν μοιάζει να υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει ή να τους "ξεπεράσει" (με την έννοια που το' κανε η Νέα εν σχέση με την Παλαιά Διαθήκη, ή η σχετικότητα εν σχέση με τον Νεύτωνα).
Οι άνθρωποι όμως δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ελπίδα, ούτε χωρίς νόημα (σχέδιο). Η καταστροφή του πολιτικού λόγου στα πιο ισχυρά κράτη του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, είναι μια περισσότερο από σαφής ένδειξη για την επιταχυνόμενη αποσύνθεση του σύγχρονου καπιταλισμού. Αν δηλαδή αυτή η λέξη είναι κατάλληλη για κάτι που στην ολοκλήρωσή του μοιάζει περισσότερο με μεταμοντέρνα φεουδαρχία. 'Ένα τέτοιο σύστημα, αν αφεθεί στη φυσική του πορεία, οδηγεί στο τέλος του Ανθρώπου, την καταστροφή του πλανήτη και μια δικτατορία των Μηχανών. Ειδομένη σε μια τέτοια προοπτική, η καταστροφή του νοήματος μπορεί να αναγγέλλει τη δική μας καταστροφή.
Είναι φυσικό, σε μια τέτοια εποχή, νοιώθοντας από ένστικτο τις τρομερές προοπτικές μπροστά τους, οι άνθρωποι να γυρνάνε στις παλιές ταυτότητες, όπως το έθνος και η θρησκεία, ή να προσπαθούν να βρουν νέες ελπίδες (π.χ. το κοινωνικό κίνημα που αποκρυσταλλώθηκε γύρω από τον Σάντερς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας). Προς το παρόν όμως, είναι οι δυνάμεις του "σκότους" που κυριαρχούν στη σκηνή.
Επιστρέφοντας στις αμερικανικές εκλογές τι βλέπουμε; 'Έναν υποψήφιο που αντιπροσωπεύει το τέλος της Λογικής, μία άλλη που αντιπροσωπεύει το τέλος του Συναισθήματος, ενώ και οι δύο τους το τέλος κάθε είδους Ηθικής. Αυτά είναι ακριβώς τα τρία στοιχεία που, όταν συνυπάρχουν, και μόνο όταν συνυπάρχουν, ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από ανθρωπόμορφα τέρατα. (Η κατάσταση στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία, που είναι η "μητέρα" της σύγχρονης Ευρώπης, σε ότι αφορά την πολιτική και τις ιδέες, δεν είναι καλύτερη, είναι πιθανώς χειρότερη από ότι στο αμερικανικό κέντρο της παγκόσμιας ισχύος).
Οι χαρακτήρες που κυριαρχούν στην πολιτική τάξη αντανακλούν την αρρώστια του "συστήματος". 'Ίσως αυτή η διαδικασία παρακμής δεν είναι τωρινή, πάει αρκετά πιο πίσω. Αλλά μετά το "τέλος" του Ψυχρού Πολέμου (που δεν τελείωσε άλλωστε) και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φτάνει τώρα στο αποκορύφωμά της σχεδόν σε όλες τις "δυτικές δημοκρατίες", ίσως προαναγγέλλοντας αλλαγή καθεστώτος.
Αξίζει ίσως να διαβάσει κανείς τα σχόλια που δημοσιεύουν δύο κριτικά αμερικανικά περιοδικά, το Nation και το Counterpunch, για το απερίγραπτο debate των Κλίντον και Τραμπ και που προσέφεραν την έμπνευση στον συγγραφέα αυτών των γραμμών. 'Η ίσως, μπορείτε να παραλείψετε τις ειδήσεις και τα σχόλια. Δείτε ξανά τις ταινίες του Στάνλει Κιούμπρικ, ιδίως την τελευταία του. Η μεγαλοφυΐα του θα σας βοηθήσει να διακρίνετε τις δυνάμεις που κυβερνάνε σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο μας και το (μη ανακοινώσιμο) σχέδιο που απεργάζονται γι' αυτόν.
Ο μεγάλος Γάλλος γενετιστής Αλμπέρ Ζακάρ έγραψε ότι "το μεγαλύτερο εμπόδιο στην κατανόηση της πραγματικότητας, είναι τα όρια της φαντασίας μας".

Σημ. Τα σχόλια μπορείτε να τα βρείτε στις εξής διευθύνσεις:
https://www.thenation.com/article/the-strangest-debate-of-the-weirdest-election-ever/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=DAILY_2016_10_10&utm_term=daily
http://www.counterpunch.org/2016/10/10/

_______________
*Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος - συγγραφέας

Καταιγίδες, μποφόρ και χαλάζι από το βράδυ της Πέμπτης

Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από 20-10-2016 το βράδυ της Πέμπτης με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (23-10-2016) κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Θεσσαλία.
2. Την Παρασκευή (21-10-2016) και το Σάββατο (22-10-2016) πιθανώς πρόσκαιρα η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Ανατολική Στερεά.
3. Από το βράδυ του Σαββάτου (22-10-2016) μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής (23-10-2016) πιθανώς η ανατολική νησιώτικη χώρα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

_______________
http://www.irafina.gr/ektakto-deltio-epidinosis-tou-kerou-kategides-mpofor-ke-chalazi-apo-simera-to-vradi/

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Το ντοκιμαντέρ «Οι δρόμοι των κοπαδιών» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2016

Το ντοκιμαντέρ «Οι δρόμοι των κοπαδιών»
στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού ΛαδιούΤο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργανώνει ειδικό κύκλο προβολών με τίτλο «Πολιτιστικά Τοπία, Χώρος και Χρόνος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ», προβάλλοντας, κάθε μήνα, δημιουργικά ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, σε διαφορετικό μουσείο του Δικτύου του. Τα ντοκιμαντέρ που έχουν επιλεγεί, συνδέονται είτε με ιδιαίτερες πτυχές της παραγωγικής ή/και τοπικής ιστορίας, είτε με την ανάδειξη πολιτιστικών τοπίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου (ώρα 19:00), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ηλία Ιωσηφίδη,  «Οι δρόμοι των κοπαδιών» (2006-61’), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Την προβολή θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Ένα ντοκιμαντέρ με σπάνιες εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς αφιερωμένο στους ανθρώπους του βουνού, που συνεχίζουν να μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δύο πατρίδες. Στις παρυφές των βουνών Όρλιακα και Σμόλικα κάθε φθινόπωρο, οι κτηνοτρόφοι του χωριού Δοτσικό κατεβαίνουν με τα κοπάδια τους από τα ψηλά στα χειμαδιά για να ξεχειμωνιάσουν. Ακολουθούν τα φυσικά περάσματα των βουνών, που η λαϊκή σοφία τα χάραξε εδώ και αιώνες. Ο ατελείωτος δρόμος ξεδιπλώνεται βασανιστικός τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια τα ζώα. Τα βήματα μικρά, συλλαβιστά, μακραίνουν το χρόνο αλλάζοντας τη μέρα σε νύχτα κι αντίστροφα. Οι μεταναστεύσεις των κοπαδιών αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας  129, 231 00  Σπάρτη

Τ: 27310 89315 | www.piop.gr

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Αποχαιρέτα την επαρχία που ήξερες!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / ΑΠΟΨΕΙΣ

mani
Γριούλες με τσεμπέρι γνέθουν άκοπα μαλλί στην ανέμη, καλοσυνάτοι άνδρες με ροζιασμένες χούφτες πίνουν το καφεδάκι τους με αργές, ανεπιτήδευτες κινήσεις, ροδομάγουλη ζωηρή «μαρίδα» πιλαλά ανέμελα σ’ ανθισμένους αγρούς. Σκηνές της εν Ελλάδι επαρχιακής ζωής; Μάλλον όχι. Κι αν ενυπάρχουν τα άνωθι, ως εικόνες, κάπου τυχαίως διάσπαρτα εις άπασα την επικράτειαν, το βέβαιον είναι ότι αποτελούν ισχνή μειοψηφία, συγκρινόμενη με το όλον τής εκτός των μεγαλοαστικών κέντρων καθημερινής πραγματικότητας. Όχι, δεν θα γίνει λόγος για το εάν ή σε τι βαθμό η ελλαδική επαρχία διακατέχεται από οιασδήποτε μορφής συντηρητικές λογικές, διότι το τί είναι συντηρητικό ή προοδευτικό (σχετιζόμενο βεβαίως πάντοτε με το εκάστοτε προσωπείο της εξουσίας) και σε τί αναλογία ο συνδυασμός τους λειτουργεί ή όχι απελευθερωτικά, αποτελεί αντικείμενο πολύ ευρύτερης συζήτησης. Ούτε θα αναφερθώ σε όσα τραγικά συνέβησαν στον αναφερθέντα γεωγραφικό χώρο (από τον εμφύλιο και δώθε) και πως σύσσωμος ο εξουσιαστικός συρφετός, αριστερόφρων και δεξιόφρων, έπαιξε άγρια πολιτικά παίγνια στις πλάτες των κατοικούντων  εν αυτόν. Χιλιοειπωμένα και μιαρά.

Ερέθισμα, αν μου επιτρέπετε, για τούτο το άρθρο υπήρξε όλη αυτή η περιρρέουσα παραφιλολογία, ακατάσχετος ή μη, περί της εκτός του μείζονος άστεως ειδυλλιακής (;) επαρχιακής ζωής. Κατανοώ φυσικά την ανθρώπινη ανάγκη να συνθέτει ουτοπίες φυγής, ουτοπίες δηλαδή που εννοιολογικά μεταφέρουν ακέραιο το ου(μη)-τόπος, δίχως ρεαλιστικά στηρίγματα για τον μετασχηματισμό του σε κάτι πραγματικό κι απτό. Από την στιγμή, λοιπόν, όπου η κυριαρχία επιβάλλει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αρχικά την τηλεόραση κι έπειτα από μερικές δεκαετίες το διαδίκτυο, η ελευθερία των ανθρώπων στο σκέπτεσθαι, προϊόντος του χρόνου, εκφυλίστηκε σε κάτι πολύ εύθραυστο, είτε επρόκειτο για εξουσιαζόμενους στην Αθήνα είτε στη Λυκογιάνη Ημαθίας. Εάν κι εφόσον το οθόνιο ερέθισμα καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, τη σκέψη κι αναντίρρητα εκμαυλίζει όλο το φάσμα του συναισθηματικού πλέγματος (ενίοτε ακόμη και την έκφραση της σεξουαλικότητας) και κρατά τον άνθρωπο ώρες κι ώρες μέσα στο τσιμεντένιο κλουβί, τότε, δυστυχώς, όλο και λιγότερη σημασία έχει το τι συμβαίνει έξωθεν της θύρας, αν έχεις δηλαδή για θέα το κατάφυτο Βέρμιο ή τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Έτσι κι αλλιώς, πόσοι απολαμβάνουν πλέον με τους οφθαλμούς τους την ομορφιά (αν υπάρχει) γύρω τους και πόσοι παραμένουν κολλημένοι σε μια φορητή οθόνη; Θα μπορούσε, βεβαίως, να ισχυριστεί κάποιος ότι άλλο να δουλεύεις σε ένα παλιογραφείο στο κέντρο της Αθήνας, εκτεθειμένος σε ρύπανση κι άγχος κάθε είδους κι άλλο να σκάβεις τη γη, να ακούς το καθάριο(;) νερό να τρέχει στα αυλάκια και η μόνη «φασαρία» γύρω σου να συμβαίνει από αηδόνια και λιβελούλες. Δεν είναι βέβαια κι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αλλά ακόμη και στο βαθμό που συμβαίνουν, δεν αφορούν το σύνολο της ημέρας, αλλά ένα κομμάτι της. Επιπροσθέτως είναι τοις πάσι πλέον γνωστό ότι οι θάνατοι από καρκίνο ή καρδιοπάθειες, όπως και το σύνολο των ασθενειών, που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την πολιτισμική «πρόοδο», απαντώνται (αν όχι σε μεγαλύτερο) τουλάχιστον σε ίδιο βαθμό, τόσο στην επαρχία, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σίγουρα δεν έχει ρύπους καυσαερίων στο χωριουδάκι, έχετε ωστόσο κατά νου τι ραντίζουν περιχαρείς στα χωράφια τους οι περισσότεροι εκ των αγροτών; Ως εκ τούτου, αν τη γλιτώσει κανένα αηδόνι ή λιβελούλα, φέροντα απαραιτήτως αντιασφυξιογόνο προσωπίδα, μην το πείτε ούτε του παπά. Από την άλλη βέβαια, τόσοι και τόσοι άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας, είτε γηγενείς είτε μέτοικοι, ασχολούνται με φυσικές καλλιέργειες – ήτοι άνευ χρήσεως φυτοδηλητηρίων πρώτης τάξεως. Παρ’ όλα αυτά, αν δίπλα σε μια φάρμα με «βιομηχανικά» ροδάκινα, επί παραδείγματι, όπου τα κβάντα ραντισμάτων δίνουν και παίρνουν ετησίως, καλλιεργεί κάποιος οπωροκηπευτικά, με τις πλέον φυσικές μεθόδους, η πρώτη καλλιέργεια προφανώς και θα επηρεάζει σοβαρά την δεύτερη. Οπότε, πόσο «βιολογικά» θα είναι τα εν λόγω ζαρζαβάτια; Ούτε ψήλος στον κόρφο μας.
mpalafas-1
Ας επιστρέψουμε, όμως, τώρα σε ό,τι αφορά τα εργαλεία εκείνα της εξουσίας, που, εν πολλοίς, ελέγχουν το πνεύμα και καθορίζουν συμπεριφορές και κοινωνικά πρότυπα. Ένα παιδάκι, για παράδειγμα, που περνά άπειρο χρόνο εμπρός σε οθόνες, μικρές ή μεγάλες, είναι λογικό, ως αποτέλεσμα, να αντιλαμβάνεται με παρόμοιο τρόπο, τόσο τον κόσμο γύρω του, όσο και την θέση του μέσα σε αυτόν. Και τούτο ουδόλως εστί κάποιο νεότευκτο σόφισμα του πόντικα. Ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ανάλυση, επεξεργασία κι αποθήκευση εικόνων. Όταν, πλέον, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των εικόνων, είτε στατικών είτε κινούμενων, προέρχεται από μία πλήρως τεχνητή «πραγματικότητα», τότε είναι ηλίου φαεινότερον πως, αργά η γρήγορα, αυτό που θα αντιλαμβάνεται ως «κόσμο» γύρω του ο ανθρώπινος δέκτης, θα είναι κάτι όλο και πιο κατασκευασμένο, όλο και πιο αφύσικο. Υπάρχει μήπως κάποια απόδειξη ή, έστω, ένδειξη, πως τα παιδιά πρωτίστως, αλλά και οι ενήλικες που διαβιούν στην ελλαδική επαρχία, βλέπουν λιγότερη τηλεόραση ή χρησιμοποιούν λιγότερες ώρες το διαδίκτυο, από όσους ζουν στο Κλεινόν Άστυ; Η απάντηση, επί του παρόντος τουλάχιστον, είναι αρνητική· τηλεοράσεις, βιντεοπαιχνιδομηχανές, pc, lap-top, tablet, i-phone και λοιπά σκατολοΐδια, απαντώνται εις άπασα την επικράτειαν, ασυζητητί. Πόσο διαφορετικοί, λοιπόν, μπορούν να είναι πλέον οι (περισσότεροι) κάτοικοι ενός χωριού, από τους αντίστοιχους κατοίκους των αστικών κέντρων, όταν η εξουσία τους επηρεάζει ή, τόσο το χειρότερο, μπορεί να τους ελέγχει και να τους καθορίζει με τα ίδια τεχνολογικά μέσα;
Η καθημερινότητα των ανθρώπων είναι στις μέρες μας τόσο προβλεπόμενη, που θα ήτο φαιδρό να θεωρήσουμε την ύπαρξη επίγειων «Ηλύσιων Πεδίων», όπου (ακόμη) δεν έχει κυριαρχήσει το μπετόν και η βαβούρα. Πρωινή έγερση, δουλειά ή σχολείο, διαδίκτυο – βιντεοπαιχνιδομηχανές, στοιχηματζίδικα, γήπεδο, τηλεόραση, σουπερμάρκετ, κατανάλωση δηλητηρίων και σκουπιδιών που βαπτίζονται «τρόφιμα», πανομοιότυποι τρόποι διασκέδασης, νυκτερινή κατάκλιση. Και οι μέρες διαδέχονται απαράλλακτες η μία την άλλη. Που χρόνος για σκέψη, για κουβέντα εκ του σύνεγγυς, για ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Από την άλλη, για να διασπάσεις αυτό τον φαύλο κύκλο ή, έστω, να προσπαθήσεις επ’ αυτού, απαιτείται έντονη και συνεχής προσπάθεια, σε καθημερινή βάση, ασχέτως αν το σπίτι σου είναι ένα διαμέρισμα σε κάποιο αρχιτεκτονικό έκτρωμα στου Γκύζη ή μια ευάερη-ευήλια μονοκατοικία με κήπο, σκαρφαλωμένη σε όμορφες ραχούλες.
drosopigi-1
Προφανώς και το εν λόγω άρθρο δεν φιλοδοξεί να αποτρέψει τον οποιονδήποτε, από το να μετοικήσει, εφόσον το επιθυμεί, σε κάποια επαρχιακή πόλη ή χωριό. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να αντιλαμβανόμαστε τα συμβαίνοντα, μέσα από μια ρεαλιστική ματιά. Ειδάλλως, το συνηθέστερο ενδεχόμενο είναι η αέναη επανάληψη του μοτίβου επιθυμία-ματαίωση-ρήξη-απογοήτευση. Εν ολίγοις, τόσο στην επαρχία, όσο και σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη, οι πιθανότητες να έχεις γείτονες που ασχολούνται νυχθημερόν με το αν πρέπει να ποντάρουν «over δαγκωτό» το Μπάγερν-Τσέλσι στο στοίχημα ή με το αν ο συγχωρεμένος Παντελής Παντελίδης είναι ή όχι κατά πολύ ανώτερος αοιδός του Μάκη Δημάκη, παρά με ο,τιδήποτε άλλο, είναι περίπου ίδιες. Ψέμματα;
Άνθρωποι ειλικρινείς, δημιουργικοί, φιλαλήθεις, με ευαισθησίες υπάρχουν παντού. Και πάντοτε αποτελούσαν ισχνότατες μειοψηφίες μέσα στο κοινωνικό σύνολο, μιας και κάθε φορά που αύξαναν την επιρροή τους στους υπολοίπους, η ίδια η ουσία του κράτους κλυδωνιζόταν επικίνδυνα. Ομοίως, η βλακεία, η συναίνεση στις εξουσιαστικές πρακτικές, η έλλειψη ορίων, η παθητικότητα, ιδιαιτέρως στις μέρες μας, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, απαντώνται ποικιλοτρόπως σε πόλεις και χωριά, λεωφόρους και λαγκάδια.

 Πόντιξ ο Σισύφειος | Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 159, Απρίλιος 2016 | viahttps://anarchypress.wordpress.com
_____________
*από το: http://www.inred.gr/apoxaireta-tin-eparxia-pou-hxeres/

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό και το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής διοργανώνουν την Κυριακή 9 /10 στις 11 π.μ. στο χώρο του «Αγρού», μια εκδήλωση αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους

     κοινωνία, εκδηλώσεις  

   Βιώνοντας τους αγρούς της πόλης Από παλαιότερη γιορτή ανταλλαγής σπόρων 

| ΕUROKINISSI 

των Στράτος Ιωακείμ, Τάσος Σαραντής (*) 

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό και το Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής διοργανώνουν την Κυριακή 9 /10 στις 11 π.μ.  στο χώρο του «Αγρού», μια εκδήλωση αφιερωμένη στους παραδοσιακούς σπόρους. Η εκδήλωση που δεν θα είναι μόνο μια απλή γιορτή σποράς, αλλά θα λειτουργήσει και ως μέσο άμυνας στον έλεγχο της τροφικής αλυσίδας που επιχειρείται από έναν μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιριών. Και, κυρίως, ως μέσο αντίστασης στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και της δημιουργίας μιας νέας ιδιωτικής πόλης στον τελευταίο μεγάλο αδόμητο χώρο της Αθήνας, τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εκεί όπου θα περίμενε κανείς να γεννηθεί ένα δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο. 


Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια σύντομη παρουσίαση του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό» και των αγώνων για την διάσωση του Ελληνικού. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τον έλεγχο της τροφής μας με αφορμή την εικονική δίκη της Monsanto που θα διεξαχθεί στη Χάγη από 14 έως 16/10 και θα κρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (http://www.monsanto-tribunal.org). Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σπορά χειμερινών ειδών στον «Αγρό» παρέα με παιδιά και η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική και φαγητό για το οποίο ζητείται η συνεισφορά όσων  θέλουν και μπορούν. 
Η εκδήλωση στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό είναι η τελευταία μιας σειράς δράσεων με γενικό τίτλο «Οι σπόροι ταξιδεύουν… κάθε μήνα σε άλλη γειτονιά» που διοργανώθηκαν σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου από τις ομάδες σποροφύλαξης Αττικής, ένα δίκτυο συλλογικοτήτων που τις ενώνει η αγάπη και η φροντίδα για το σπόρο ως πηγή ζωής, ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση. Για τη συνέχεια των δράσεων του δικτύου μπορείτε να ενημερώνεστε από το blog «ΣΠΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» http://sporoistinpoli.wordpress.com 
Στο Δίκτυο Σποροφύλαξης Αττικής συμμετέχουν οι ομάδες: 
– Αιγίλοπας/Βοτανόκηπος – Ανταλλακτήριο Σπόρων Βύρωνα «Τα Σπόρια» – Αστικός Αγρός Χαλανδρίου – Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό – Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου – Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης – Δια.Σπο.Ρα. – Δρυάδες – Νέα Γουινέα – Ομάδα Μετάβασης Ακαδημίας Πλάτωνα – Πελίτι Αθήνας – Το Περιβόλι της Νίκαιας – Σπόροι Ζωής. Πρόσβαση στον «Αγρό»: Μετρό Ελληνικό-Πρόσβαση από Ελ. Βενιζέλου και 31η Οδό ή 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού, πίσω από το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο σπόρος της αλλαγής και της ευημερίας 

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Όλες οι λεπτομέρειες για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους Αγρότες

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση (Αριθμ. ΔΕΦΚΦ Α 1141582 ΕΞ 2016 Αριθμ. ΔΕΦΚΦ Α 1141582 ΕΞ 2016) με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι προς επιστροφή, η ποσότητα για την οποία υπολογίζεται η επιστροφή, οι διαδικασίας επιστροφής του Ε.Φ.Κ., και του τρόπου ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του Ν. 2690/2001 (ΦΕΚ Α΄ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. 

Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κινητήρων

Δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με συντελεστή εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για την χρονική περίοδο από 1-1-2015 έως και 30-9-2015, και διακόσια (200) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για τη χρονική περίοδο από 1-10-2015 έως και 31-12-2015, καθώς και για τη χρονική περίοδο από 1-1-2016 έως 30-9-2016, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για την εκτέλεση εργασιών με μηχανοκίνητα μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, του άρθρου 78 του Ν. 2690/2001 όπως ισχύει, είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις- δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) (ενεργοί συνταξιούχοι) και τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στη κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα συνημμένα Παραρτήματα I(Α) και Ι(Β) της παρούσης, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Όροι, προϋποθέσεις, προσδιορισμός ποσοτήτων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή Ε.Φ.Κ.

Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του Ν.2690/2001, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. ορίζεται για τη χρονική περίοδο από 1-1-2015 έως και 30-9-2015 σε εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ για τη χρονική περίοδο από 1-10-2015 έως και 31-12-2015, καθώς και για τη χρονική περίοδο από 1-1-2016 έως και 30-9-2016 σε διακόσια (200) ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Κατά τη θέση σε ανάλωση του ανωτέρω προϊόντος εφαρμόζεται ο συντελεστής Ε.Φ.Κ. της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή, της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73, ο οποίος για τα έτη 2015 και 2016 ορίζεται σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, και των ως άνω συντελεστών ΕΦΚ εξήντα έξι (66) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για τη χρονική περίοδο από 1-1-2015 έως και 30-9-2015 και διακόσια (200) ευρώ ανά χιλιόλιτρο για τη χρονική περίοδο από 1-10-2015 έως και 31-12-2015 καθώς και από 1-1-2016 έως και 30-9-2016.
H επιστροφή των ποσών στα δικαιούχα πρόσωπα πραγματοποιείται μέσω τραπεζών ή πιστωτικών ιδρυμάτων σε μία ή περισσότερες δόσεις. Τα στοιχεία των δικαιούχων προσώπων, όπως αυτά ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1, πιστοποιούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι το τέλος έκαστου έτους και διαβιβάζονται άπαξ σε ηλεκτρονική μορφή, στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του Υπουργείου Οικονομικών.
Το ποσό επιστροφής του Ε.Φ.Κ. που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και του μειωμένου συντελεστή του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία της παραγράφου 5, του άρθρου 78 του Ν.2690/2001, ορίζεται για το έτος 2015 μεσοσταθμικά, λόγω αναπροσαρμογών των συντελεστών ΕΦΚ, σε διακόσια τριάντα (230) ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ για το έτος 2016 ορίζεται σε ενενήντα επτά (97) ευρώ ανά χιλιόλιτρο, λόγω ισχύος αυτού έως τις 30-9-2016.

______________